Dagens PS

Då ryker tiotusentals kronor av din pension

tiotusentals kronor
Många över 55 år plockar ut hela sin tjänstepension under ett begränsat antal år – och riskerar att förlora tiotusentals kronor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 feb. 2022Publicerad: 07 feb. 2022

Många över 55 år plockar ut hela sin tjänstepension under ett begränsat antal år – och riskerar att förlora tiotusentals kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över hälften av de som passerat 55 år planerar att ta ut hela eller delar av sin tjänstepension under ett begränsat antal år.

Risken med det är att tusenlappar och till och med tiotusentals kronor försvinner.

Plötsligt finns inga pensionspengar kvar och har uttagen börjat är det för sent att ångra sig.

“Ett tidsbegränsat uttag ger högre månadsbelopp, men när de åren har gått är tjänstepensionen slut. Med livsvarigt uttag blir månadsbeloppet lägre men betalas livet ut. Det är också viktigt att känna till att när utbetalningen för tjänstepension väl har börjat går det inte att ändra sina val”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande och varnar för att 30-40 procent av inkomsten kan försvinna med hänvisning till en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Swedbank.

Vill du läsa om det senaste inom privatekonomi?
Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Swedbank radar upp några exempel:

“För en grundskollärare kan pensionen minska med drygt 14 000 kronor (från 32 600 till 18 900 kronor) från en dag till en annan om hen väljer att ta ut tjänstepensionen på tio år. Väljer hen en uttagstid på fem år går pensionen från 45 300 till 18 600 kronor i månaden när de fem åren har gått och tjänstepensionen är slut, en minskning med 27 000 kronor i månaden. För en butiksanställd minskar pensionen med drygt 7 000 kronor respektive knappt 14 000 kronor i månaden om hen väljer att ta ut tjänstepensionen på fem eller tio år. För en höginkomsttagare som tar ut sin tjänstepension på fem år kan pensionen sjunka med 55 000 kronor, från 78 600 till 23 400 kronor, när de fem åren har gått”, förklarar Swedbank.

ANNONS

Senaste nytt

Din allmänna pension har andra regler

ANNONS

För den allmänna pensionen, alltså den pension som kommer från staten, ser reglerna annorlunda ut än för tjänstepensionen. Allmän pension betalas livet ut och kan tas ut på 100, 75, 50 eller 25 procent.

Det går att ändra eller pausa sitt uttag av allmän pension även när betalningarna har börjat.

I år fyller över 100 000 svenskar 65 år, varav många kommer gå i pension.

Den som är över 65 år och tjänar mer än 52 000 kronor i månaden betalar statlig inkomstskatt, det vill säga ytterligare skatt på 20 procent på den del av inkomsten som överstiger 52 000 kronor.

Det gäller även för pensionärer.

“Tar man ut tjänstepensionen under begränsade år blir inkomsten per månad högre. Mer av pensionspengarna kan alltså försvinna i skatt om man tar ut tjänstepensionen under en kortare period än om man tar ut den livsvarigt”, konstaterar Madelén Falkenhäll.

Läs även: Pension i förtid – då går tusenlappar upp i rök

Läs mer: Analyschef om V-pension: “Mindre lönsamt att arbeta”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS