Dagens PS

Pension riskerar att bli ett rikemansnöje igen

pension
Rikemansnöje att få gå i pension? Foto: Katarzyna Grabowska
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 feb. 2023Publicerad: 10 feb. 2023

Nästan alla ekonomer är överens om att vi behöver jobba längre, spara mer och få ut mindre från de statliga pensionssystemen för att pengarna ska gå ihop. Men det är inte särskilt populärt bland väljarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringarnas löften till tidigare generationer hamnar på kollisionskurs med de offentliga finanserna, och skapar tillsammans den långsammaste finanskrisen någonsin.

Statliga pensionskostnader är de största utgiftsposterna i alla västerländska statsbudgetar, rapporterar nyhetssajten Bloomberg, som fokuserar på finansnyheter.

MISSA INTE: Rejäl skattefälla att gå i pension vid 66

Stigande kostnad

Sedan 1980 har utgifterna stigit från 5,5 procent till vad man tror blir 10 procent av i-ländernas BNP, 2040 enligt data från OECD. Den huvudsakliga anledningen är att vi blir allt friskare, och lever allt längre. Det leder till att andelen av befolkningen som gått i pension växer medan andelen som ska betala skatt på sitt arbete krymper. Till viss del motverkas obalansen av invandring från andra länder i världen, men det räcker inte för att väga upp.

ANNONS

Senaste nytt

Sverige och Finland

I Sverige och Finland har man nyligen fattat lagar som höjer pensionsåldern, och Frankrike plågas just nu av social oro eftersom facken vägrar acceptera regeringens krav på senare pension. Och de miljoner som protesterat i Frankrike kan få andra regeringar att tveka på om de verkligen vill ha en proteströrelse på halsen.

Hälften av OECD-länderna har inte beslutat om någon höjd pensionsålder. Frågan är då vad som händer när man inte längre har råd att betala notan.

ANNONS

Innan den statliga pensionen infördes var arbetsbefrielse på ålderns höst något som bara de rika och priviligierade fick åtnjuta. Statspensionen uppfanns för att bryta kopplingen mellan ålderdom och fattigdom, skriver Bloomberg.

Rikemansprivilegium

Risken är på sikt att de pension blir ett rikemansprivilegium igen.

“Att tvinga folk att vänta längre på sin pension slår hårdast mot framförallt de som inte har råd att vänta alls” sade Beth Truesdale, en forskare vid W.E. Upjohn Arbetsmarknadsforskningsinstitut i Michigan, USA.

Otryggt anställa med dålig hälsa och stort ansvar för familjen har svårt att få jobb efter att de fyllt 60 år.

“Det är lättare att överväga ett längre arbetsliv om amn sitter bakom ett skrivbord än om man sliter på en byggarbetsplats”, står det i artikeln.

Slitigt i skoaffär

En arbetare som intervjuats av Bloomberg är Elodie Fraser, som är 45 år och jobbar i en skoaffär sedan 20 år tillbaka.

ANNONS

“Att bära lådor, packa upp, gå upp och ner för trappor. För någon i min situation är två år till av arbete något fruktansvärt”, säger hon.

Men något måste göras. Välfärdssystemen i USA kommer 2034 bara har råd att betala ut fyra dollar av fem till de pensionärer som landet kommer att ha då, om inte någon gör något åt situationen.

Läs mer om pension:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Största pensionsfonden rasar med hundratals miljarder

70 åringar kan få 15 000 mer i månaden 

Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad 

Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS