Tre av fyra har en oro för hur de alls ska klara sig ekonomiskt när de går i pension. Ändå är engagemanget lågt när det gäller svenskarna pensioner, visar en undersökning av Ipsos.

ANNONS

Den ekonomiska oron ökar på grund av kriget, inflationen och lågkonjunkturen. Med den ökar också oron för att vara riktigt fattig på ålderns höst.

MISSA INTE: Pensionsjättens strid med storbolagen: ”Kan aldrig förlora” [Dagens PS]

Oroas för pensionen

Det visar en opinionsundersökning som Ipsos gjort. Av 1000 svarande svenskar uppger 83 procent av kvinnorna och 70 procent av männen att de är oroliga för att klara sig när de gått i pension.

Hur det ser ut för din egen pension kan läsa mer om på Pensionsmyndighetens hemsida.

Undersökningen gjordes på uppdrag av Fundler.

Bistra tider

“Det är bistra tider nu i samhället och det märks så klart även på svenskarnas oro. Kommer den att räcka och hur blir mitt liv efter att jag gått i pension? Det är frågor som kommer närmare när många tvingas leva på marginalen”, säger Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.

ANNONS
ANNONS

Trots oron för pensionens ekonomiska konsekvenser, visar Fundlers undersökning att svenskarnas kunnande är bristande. 70 procent uppger att de är osäkra på sina avgifter.

Avgifterna drar iväg:

Även en till synes låg avgift kan i längden sluka många tusenlappar för pensionsspararen. Därför kan det vara viktigt att se över utgifterna, säger Mohammed Salih:

”Avgifterna har en stor inverkan på allt långsiktigt sparande och höga avgifter kan påverka sparandet negativt. För varje extra procentenhet du betalar i avgifter försvinner lika mycket från din framtida pension”, säger han.

Även om man inte kan spara så mycket är det bättre att lägga undan en liten summa än att inte spara alls, menar han:

”Genom att spara en fast summa varje månad eller varje kvartal kan du undvika den stress och oro som uppstår när du inte har sparat tillräckligt mycket. Det är mycket bättre att spara lite än ingenting alls”, säger Mohammed Salih.

Läs mer om pensionen:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

Tiotusentals får högre pension än slutlön [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Pensionsjätte tappade bort 78 miljoner på en kafferast [Dagens PS]

140 000 missar tusenlappar i pension varje månad [Dagens PS]

Deltid – en riktig pensionsfälla för dig [Dagens PS]

Kan jag ge bort min resterande pension till närstående om jag dör i förtid? [Dagens PS]

Så mycket måste du tjäna för att maxa pensionen [Dagens PS]