Pension: 140 000 svenskar kan missa tusenlappar i månaden

Uppdaterad: 17 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023
pension
Bostadstillägget ska gå till de som har det tuffast. Men många kronor fryser inne. Foto: Pensionsmyndigheten

Så många som 140 000 kan vara berättigade bostadstillägg på sin pension utan att få del av det. Och de går miste om flera tusen kronor i månaden.

ANNONS
ANNONS

“Vi försöker informera så många som möjligt”, säger enhetschefen för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten Sabina Masic.

MISSA INTE: Sparandet minskar för att betala dyra räntor och mat

300 000 pensionärer

Det är ungefär 300 000 som får bostadstillägget av pensionsmyndigheten – en sorts bostadsbidrag för pensionärer med dyra bostadskostnader i förhållande till inkomst och egendom.

Men man får inte tillägget automatiskt. Det måste ansökas om.

“3 av 10 får inte tillägget, så det långt ifrån alla som är berättigade”, säger Sabina Masic.

ANNONS
ANNONS

140 000 kan gå utan

SCB har dock uppskattat att 140 000 personer kan vara berättigade, men inte får tillägget. Det är baserat på siffror från 2020.

“Det skulle kunna stämma, men det är en uppskattning baserat på en hel del antaganden. Om det ser ut så i verkligheten kan inte jag uttala mig om, säger Sabina Masic”, säger Sabina Masic.

Maxbeloppet för tillägget är 7290 kronor i extra pension i månaden för de som ansökt och beviljats tillägget, om man bor själv. Bor man i en parrelation så kan man vara berättigad upp till 3645 kronor i tillägg.

Om den enda exempelvis jobbar och den andra är berättigad tillägg så får den personen det halva beloppet, max 3645 kronor.

Om man får 3645 kronor och partnern man bor med dör, så har man rätt till hela beloppet från det att man betalar hela boendekostnaden själv.

Hjälp finns att få

För att hjälpa pensionärer och blivande pensionärer att räkna ut om man har rätt till tillägget så kan man använda sig av Pensionsmyndighetens uträkningsverktyg på hemsidan. Man kan också ringa till dem för att få hjälp.

I fjol varnade Expressen för att 100 000 kan gå miste om bidraget. Då hade Pensionsmyndigheten kritiserats av både regeringen och justitieombudsmannen (JO) för att många tvingas vänta på sina utbetalningar.

Nu hoppas man att fler ska få tillägget som har rätt till det. Men det är svårt att veta – mörkertalet är stort.

Pension fryser inne

Det är ett problem att en massa pengar som skulle kunna hjälpa pensionärerna med deras ekonomi fryser inne. Särskilt ett år som i år när många redan har det knapert till följd av skenande prisutveckling och stigande räntor.

”Så är det verkligen, det kan säkert finnas pensionärer som inte får fast de är berättigade. Men de måste ansöka själva och varför de inte söker är svårt för oss att veta. Kanske ser vissa det som bidrag och inte vill känna sig som bidragstagare eller så söker de inte för att det är så många uppgifter som ska lämnas”, och fortsätter:

ANNONS

“Det som vi kan fortsätta göra inom ramen för vårt uppdrag är att försöka informera så många som vi kan, hjälpa de som ansöker och handlägga så att de som är berättigade får bostadstillägget de har rätt till så fort som möjligt”, avslutar Sabina Masic.

Fakta om bostadstillägg:

  • Bostadstillägget är skattefritt. Vilket belopp du kan få beror på flera faktorer, bland annat på om du bor själv eller tillsammans med någon.
  • Är du ensamstående är 7 290 kronor per månad det högsta beloppet du kan få i bostadstillägg.
  • Är du gift eller sambo och ni lever ihop, kan du som mest få 3 645 kronor per månad i bostadstillägg eftersom du delar bostadskostnaden med någon.
  • Lever du och din partner isär kan ni i vissa fall få motsvarande bostadstillägg som för ensamstående. Det kan till exempel vara om en av er flyttar till ett äldreboende.
  • Källa: Pensionsmyndigheten

Tre tips till dig som ska söka bostadstillägg:

  • Läs på vår hemsida om vilka krav som måste uppfyllas för att bli berättigad och gör en preliminärberäkning direkt på hemsida. Du kan även ringa oss om du behöver hjälp.
  • Innan du gör preliminärberäkningen eller kontaktar oss läs på hemsidan vilka uppgifter som behövs och förbered dessa.
  • Sök gärna via webben och oavsett hur du ansöker se till att svara på alla frågor och ha med alla uppgifter för då går handläggningen snabbare.
  • Källa: Pensionsmyndigheten

Läs mer om pension:

FI slår till mot Alecta efter miljardfadäsen

Deltidsarbete kan kosta dig 10 000 kronor i månaden i pension

Kronofogdeskulderna skenar – Försäkringskassan ligger bakom

Kan jag ge bort min resterande pension när jag dör?

Så måste du tjäna för att maxa din pension

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.