ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Bollar med pensionspengar – 78 miljoner försvann i ett nafs

Uppdaterad: 20 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023
AMF
AMF bollar med pensionsspararnas pengar. Ibland går det bra, ibland mindre bra. (Foto: TT / montage)

Pensionsförvaltaren AMF förlorar 78 miljoner samma dag som DN är på besök – upptäckten görs efter en kaffepaus.

ANNONS
ANNONS

Tidningen är på AMF på reportage och berättar om hur en kapitalförvaltare just upptäcker efter sin fikastund att 78 miljoner står på förlustkontot.

Det här är alltså pensionsspararnas pengar som AMF bollar med, men det i sig är inget konstigt. När det händer saker på marknaderna, och det gör det förstås hela tiden, så är kapitalförvaltarnas uppgift att agera och parera för att rädda hem miljoner och ibland miljarder.

AMF har fyra miljoner kunder och förvaltar den hisnande summan 734 miljarder kronor.

AMF-topp om risktagandet, miljonerna och miljarderna

“Det viktigaste för oss är att våra kunder får en hög och bra pension. Det skulle de inte få om vi inte vågade investera pensionskapitalet i det vi bedömer ger bra värdetillväxt. Vi kommer att ha fel ibland. Därför gör vi olika riskbedömningar, både enligt olika modeller – och genom vår erfarenhet – så att vi vet att våra fel inte blir för stora”, säger Tomas Flodén, chef för kapitalförvaltarna på AMF, till Dagens Nyheter.

På AMF har kapitalförvaltarna till skillnad från många andra kollegor på finansmarknaderna ingen bonus. Bara månadslön som uppges vara “hög”. Att ingen bonus förekommer hindrar eller är ett sätt att minska benägenheten att ta för stora risker, berättar tidningen.

Konkurrerande pensionsförvaltaren Alecta förlorade som bekant omkring 20 miljarder på sin exponering mot USA-bankerna som gick omkull, vilket resulterade i att både aktieförvaltningschefen Liselott Ledin och till slut även vd:n Magnus Billing fick sparken.

Dock sitter ordförande Ingrid Bonde fortfarande kvar. Allt medan en granskning pågår från Finansinspektionen mot Alecta hur reglerna för investeringar följs.

Thomas Flodén på AMF vill inte kommentera Alecta-fiaskot men säger till DN att det är viktigt att fortsätta våga ta risker även om en sådan här sak inträffar.

Missa inte: Sjabblade bort 20 miljarder – får 10 miljoner i fallskärm 

Läs mer: Vd får kicken med omedelbar verkan 

Läs mer: Bonde backar efter ”onödigt hård” formulering 

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här