I Sverige följer pensionerna löneutvecklingen. De finska pensionerna följer i stället prisutvecklingen. Det gör att pensionerna stiger märkbart efter årsskiftet i grannlandet i öst. Det gör att tio gånger fler finnar vill pensionera sig inför årsskiftet.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Regeringens finansutskott i Finland fastställde på torsdagen de nya pensionerna från årsskiftet. Varje år höjs tjänstepensionerna enligt ett index baserat på pris- och löneutvecklingen under tredje kvartalet. Höjningen slås fast i oktober varje år sedan 1990-talet.

”Brutet index”

I Sverige följer tjänstepensionerna löneutvecklingen i landet. Men det gör att när prisökningen är högre än löneutvecklingen, som i år, så blir pensionärerna fattigare. I Finland kommer pensionsökningarna vara dubbelt så höga som löneökningarna. Detta eftersom 80 procent av tjänstepensionen följer prisutvecklingen och 20 procent följer löneutvecklingen. Systemet kallas för brutet pensionsindex, och har debatterats länge.

LÄS ÄVEN: 58 000 mister sin pension efter nyår

LÄS ÄVEN: Så mycket höjs din pension efter nyår – så räknar du

Dubbla pensionsökningar

Många finska pensionärer har klagat på att pensionerna ökar långsammare än lönerna eftersom normalläget innebär reallöneökningar – löner som stiger snabbare än prisutvecklingen. De åren har pensionärerna halkat efter i konsumtionskraft.

ANNONS
ANNONS

Finansutskottets beslut innebär att tjänstepensionen höjs med 6,8 procent i år. Det kan man jämföra med att lönekoefficienten nästa år ligger på 3,8 procent i vårt östra grannland. Det är den högsta pensionshöjningen i Finland sedan tidigt 90-tal, rapporterar svenska Yle.

Höjd pension med 2 200 kronor

”Den genomsnittliga arbetspensionen är cirka 1 700 euro. På den talar vi om en ökning på 130-140 euro”, säger Mikko Kautto till svenska Yle som är vd för pensionsmyndigheten i Finland.

Det motsvarar ungefär 1500 svenska kronor i månaden.

För pensionärer som har de högsta pensionerna, runt 3 000 euro eller 33 000 kronor, kommer höjningen landa på ungefär 200 euro. Det motsvarar 2 200 kronor i höjning.

Tio gånger fler pensionärer

Tio gånger fler finländare än vanligt väntas pensionera sig ännu i november för att dra nytta av de höjda pensionerna vid årsskiftet, rapporterar svenska Yle. Eftersom även deltidspensionärer omfattas av höjningen räknar man nu med att fler tar ut den sortens pension inför höjningen. Deltidspension kan man ta ut från det att man fyller 61 år.

I Finland är inflationen runt 7,6 procent. I Sverige är den 9,7 procent i nuläget.

Läs även:

ANNONS
ANNONS

Kristersson lovar att sänka skatten för pensionärer [Dagens PS]

Så mycket höjs din pension efter nyår [Dagens PS]

Grekland till svenska pensionärer: ”Slå av elementet och kom hit i vinter” [Dagens PS]

Svenska hushållen plågas av prishöjningarna [Dagens PS]