En stor reklamkampanj hoppas på att locka svenska pensionärer till Grekland, för att undvika de dyra elpriserna. Greklands turismminister har besökt Stockholm och flera andra europeiska storstäder med en lite ovanlig dragkrok.

ANNONS

”Allt vi säger är att det kan vara billigare att slå av elementen där hemma och komma hit istället. Så simpelt är det” säger Greklands minister inom turism Vassilis Kikilias.

Han besökte Stockholm och flera andra Europeiska huvudstäder i september för att prata med turistbolag om resor till Grekland i vinter. Han hoppas kunna använda elkrisen i norra Europa som dragkrok.

Rekorddyr vinter i norr

”Våra dörrar är öppna året om. Våra vänner från norra Europa bör […] komma hit i vinter” säger han till den brittiska tidningen The Guardian.

Elpriserna i Europa har skjutit i höjden sedan Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari. De handelsblockader mellan EU-området och Ryssland som följt i invasionens spår har ytterligare drivit upp priserna. Många svenskar och andra nordeuropéer är nu oroliga att gas- och elräkningarna kommer att kosta skjortan i vinter, när tillgången på rysk gas är rekordlåg och oron i Europa den värsta sedan kalla krigets dagar.

Hotell och restauranger håller öppet

Då passar den grekiska regeringen på att annonsera om semesterresor till Kos, Kreta och de andra semesteröarna i Medelhavet.

”Det kommer finnas flygresor, hotell och restauranger att boka som är redo att hålla öppet”.

Annonskampanj till pensionärer

Nästa vecka börjar en annonskampanj från Grekland i flera storstäder i norra Europa där de uppmuntrar pensionärer att komma ner i vinter. ”Vill du känna dig som 20 igen? Med temperaturer på 20 grader är Grekland stället man vill befinna på” står det i reklamtexten, med en tillhörande bild av ett äldre par som dricker vin på en lyxbåt.

ANNONS
ANNONS

Även Spanien hoppas på att få pensionärerna att komma ner till Kanarieöarna, Alicante eller något av de andra populära resmålen i vinter, skriver The Guardian.

Läs även: Grekland storsatsar med massivt lyxbygge [Dagens PS]