Dagens PS

Levnadskostnader rusar för svenska hushållen

levnadskostnader
Rusande levnadskostnader slår hårt mot hushållen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Levnadskostnaderna rusar för de svenska hushållen i år jämfört med i fjol. Storbanken SEB har räknat ut att den genomsnittliga ökningen blir 80 000 kronor för en tvåbarnsfamilj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många kanske sätter morgonkaffet i halsen när det står klart att prisökningarna för levnadskostnaderna under 2022 slår i taket och hamnar på tillägg på tiotusentals kronor för det genomsnittliga hushållet.

Ofta är ökningarna större i den södra delen av landet, vilket som bekant beror på de höga energikostnaderna i syd.

Ökning på 48 procent

SEB har räknat ut att det i rena siffror landar på runt 80 000 kronor för en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i en villa – en ökning på 48 procent, skriver Di.

Förutom att elräkningarna rusar iväg så får hushållen högre räntor på sina bolån, och bensin och andra drivmedel till bilar har också rusat.

”På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som främst handlar om att övervintra”, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

Regeringen bör hjälpa hushållen

Därför bör regeringen se över hur de kan hjälpa hushållen framöver menar Américo Fernández – där bostadsbidrag för barnfamiljer och bostadstillägg för pensionärer är två sätt att underlätta för utsatta grupper.

ANNONS

Många andra ekonomer ser också olika stöd som en väg framåt. Förutom bostadsbidrag och barnbidrag så blickar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, mot ett ett “tillfälligt konsumtionsstöd som anpassas efter antalet individer i hushållet”.

John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, tycker att Sverige bör följa i Danmarks fotspår när det gäller likviditetsstöd – när “elräkningen överstiger en viss andel av hushållets normala inkomster kan hushållet få anstånd med betalningen till en låg ränta”.

Läs även: Sparandet och konsumtionen rasar – ”dyster konjunktursignal”

Läs även: Tre blytunga smällar mot svenska hushåll i höst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS