Det är en dyr affär att ha kvar sin pension hos en gammal förvaltare av ren vana. Samtidigt vet hälften av svenskarna inte att man får flytta pengarna.

ANNONS

Sedan i fjol har det blivit billigare och lättare att flytta sitt tjänstepension och privata pensionsförsäkringar mellan pensionsförvaltare.

Men det är det inte många som utnyttjar. Varannan svensk vet inte att man kan flytta pengarna.

MISSA INTE: Hushållen har nu tappat 100 000 kronor på ett år: ”Förlorat årtionde” [Dagens PS]

Pension: En dyr historia

Och det är en dyr historia för vanliga pensionssparare, som råkat hamna hos någon med extra dyr avgift.

Det säger Mohammed Salih som är pensionsexpert på Fundler.

Spar-guru
Sparekonom och pensionsguru Mohammed Salih. Foto: Fundler

Spar-guru

”Tidigare om du hade 25 000 kronor hos ett försäkringsbolag, så kunde det kosta 10-15 procent att flytta ditt kapital till ett annat bolag. Men nu finns det en gräns sedan i fjol”, säger Mohammed Salih.

Han är kanske mest känd för sitt Instagramkonto Mohammeds väg till miljonen, där han siktade på att ha sparat en miljon innan han fyllde 30 år.

Nu är han anställd som sparekonom på Fundler, en digital investeringstjänst.

ANNONS
ANNONS

Sedan den första juli fjol så får ett försäkringsbolag inte ta ut en avgift på mer än 600 kronor för att flytta försäkringen från ett ställe till ett annat.

Kostar för vanliga Svenssons

”Alla inte känner till det. Och det kostar för vanliga Svenssons”, säger Mohammed Salih.

Både premiepensioner och tjänstepensioner går att påverka. Flera stora kollektivavtalsavtalade pensioner är låsta till vissa förvaltare, men exempelvis icke kollektivavtalade tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar går att flytta.

”Det kan vara lite omständigt, jag flyttade själv ett sparande från en tjänstepension till en annan och det tog säkert sex-sju månader och några telefonsamtal. Men det är helt klart värt det.”

Djävulen i det finstilta

”Avgiften ser kanske liten ut på pappret, men det kan skilja hundratusentals kronor, så mycket som 633 000 under ett yrkesliv beroende på om man valt en förvaltare med billig eller dyr avgift”, säger Mohammed Salih.

Eftersom det finns så pass många pensionsförvaltare och alla har olika villkor är det viktigt att läsa det finstilta.

7000 mer i pension

Enligt Fundlers räknekalkyl kan man gå miste om tusentals kronor i månadspension på grund av avgifter.

Om du som 45-åring investerar din tjänstepension på 800 000 kronor när du är 45 år, och har en avgift på 2,5 procent så har du 1926 572 kronor den dagen du går i pension som 66-åring, enligt uträkningen.

Om du istället flyttade dina 800 000 kronor den dagen du fyllde 45 till en förvaltare som bara tar ut 1 procent i avgift så hade du haft 2 560 452 kronor istället, när du fyller 66 år.

”Det är en skillnad på 633 880 kronor som du kan välja om du vill ha, eller om du vill att förvaltaren ska äta upp med avgifter.

ANNONS
ANNONS

”Genom att sänka dina avgifter i god tid kan du höja din pensionsutbetalning med 7000 kronor. Men även om du flyttar exempelvis dina 2 miljoner när du fyller 60 år, och minskar dina avgifter från 2,5 till 1 procent, så kan du på de 6 åren som är kvar höja din pension med 3 000 kronor”, säger Mohammed Siah.

Det är alltså aldrig för sent för att rensa upp i avgiftsträsket när det gäller pensionerna.

”Men ju tidigare man skaffar sig lite koll och gör ett aktivt val desto bättre naturligtvis. Är man yngre än 45, runt 30 till exempel, så kan man tjäna ännu mer under sitt yrkesliv på att placera pengarna på rätt ställe.

Bästa tipset?

Det bästa tipset tycker han är att skaffa en bild av hur man ligger till.

”Köper man en bil eller bostadsrätt så lägger man ofta mycket tid på att överväga olika alternativ. Här har vi motsvarande ganska lite tid att lägga ner för att undvika ockerpriser och hundratusentals kronor att tjäna. Det måste vi bli bättre på”, säger han.

Hälften vet inte

Enligt Fundlers opinionsundersökning så är det bara hälften av svenskarna som vet att man ens kan flytta på sina pensionspengar.

”Många har ingen koll. Man har ofta haft många olika arbetsgivare och därmed många tjänstepensioner. Men det kan vara klokt att beta igenom alltihop”.

Han tycker också att man ska utmana förvaltarna, genom att be om lägre avgifter och våga byta.

Aldrig för sent

”Man brukar tala om ränta på ränta – det är det som gör att pensionssparandet blir så effektivt i slutändan. Men problemet är att ränta på ränta effekten urholkas av avgifterna. Men det gör en sån här översyn till en ännu bättre affär”, säger Mohammed Salih.

De generationer som inte ännu gått i pension förväntas leva längre än tidigare.

ANNONS
ANNONS

”Det är ännu viktigare att göra ett bra val när pengarna ska räcka längre” säger Mohammed Salih.

Läs mer om pension:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

Tiotusentals får högre pension än slutlön [Dagens PS]

Pensionsjätte tappade bort 78 miljoner på en kafferast [Dagens PS]

140 000 missar tusenlappar i pension varje månad [Dagens PS]

Deltid – en riktig pensionsfälla för dig [Dagens PS]

Kan jag ge bort min resterande pension till närstående om jag dör i förtid? [Dagens PS]

Så mycket måste du tjäna för att maxa pensionen [Dagens PS]