Dagens PS

Svenskarnas skulder ökar – men färre hos Kronofogden

skuldsatt person räknar
Svenska skulder växer – både på grund av bostadsmarknaden och ränteläget. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022

I slutet av juni 2021 uppgick svenskarnas skulder till över 5 000 miljarder kronor. En skuldsättning som motsvarar hela Sveriges bruttonationalprodukt. Svenskarna är näst mest belånade i Europa, skriver låneförmedlaren Kreditval i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De tär framför allt för att finansiera bostadsköp som många svenskar tar ut stora lån. Eftersom bostäderna snabbt har blivit dyrare på den svenska marknaden så har även lånen ökat från år till år.

Men skuldsättningen drivs också av så kallade konsumtionslån. som har ökat med 80 procent de senaste 20 åren. Småskulderna är sannolikt delvis relaterade till digitaliseringen, där många erbjuds snabba konsumtionslån över nätet när de letar efter en produkt.

De svenska hushållens samlade lån har, enligt SCB, i stort sett vuxit oavbrutet under hela 2000-talet, konstaterar Heymedia Partners. Det kan bli bekymmersamt i en situation på räntorna stiger, speciellt om det händer i kombination med en lågkonjunktur.

Skulder hos Kronofogden större men färre

Men trots det stora antalet skulder minskar antalet skuldsatta personer hos Kronofogden. Int epå 30 år har antalet skuldsatta personer legat så lågt. Däremot är de skuldsatta skyldiga mer pengar.

Vid årsskiftet låg det på 94 miljarder, vilket är en ökning med sju miljarder sedan 2021.

Den höga skuldnivån i landet behöver inte nödvändigtvis vara ett problem om låntagarna har höga inkomster, men statistik från SCB visar att landets skulder ökat snabbt de senaste tjugo åren och ligger på en hög nivå gentemot ett flertal andra länder.

Läs också:

ANNONS

Sänk din boränta – här är tipsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS