Även om elpriserna nu väntas sjunka något, kommer det inte att påverka inflationen i stort som tyvärr fortsätter vara den högsta på årtionden.

ANNONS

Enligt Europeiska centralbanken ECB kommer en lättnad på elmarknaden inte innebära att inflationen återgår till de 2 procent som är EU-ländernas mål. Det kommer ta två eller tre år, spår ECB:s chefsekonom Philip Lane. Det säger han i en artikel av den amerikanska affärssajten Bloomberg.

”Räntehöjningarna kommer fortsätta tills nivån räcker för att sänka inflationen till 2 procent”, sade han i artikeln.

MISSA INTE: Krisläge: Nu slukar räntorna 99 miljarder  – bara i bolån: ”Fördubbling” [Dagens PS]

Positivt: Inflationen minskar

Inflationstakten i Europa minskade till 9,2 procent i december enligt ECB:s senaste mätning. Den har tidigare varit tvåsiffrig. Experterna förväntade sig 9,5 procent, och det innebär därför en större minskning än beräknat.

Negativt: Elen inte enda boven

En stor del av prisökningarna kommer från elpriset, men även kärninflationen – det vill säga inflationstakten om man räknar bort el och andra utgifter som gör plötsliga svägningar upp och ner, så var takten uppe i 5,2 procent i december. Det är desvärre den högsta någonsin för euroområdet, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Höjd ränta som följd

Riksbanken i Sverige och ECB i Frankfurt har precis som andra centralbanker framförallt ett enda knep för att angripa inflationen: att höja styrräntan.

Under fjolåret höjde ECB styrräntan för eurozonen med 250 punkter, och utlovade nya höjningar, för att stävja den skenande inflationen. Men priserna kommer fortsätta att stiga under överskådlig framtid.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer om inflationen:

Så blir elpriset 2023, enligt experterna [Dagens PS]

Hoppet har tänts om bopriserna 2023 [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läge att sluta leasa? [Dagens PS]

Maten blir dyrare – då ökar stölderna i självscanningen [Dagens PS]

Nu får småbarnsfamiljer 1350 kr mindre av Försärkingskassan [Dagens PS]