Riksbankschefen kräver: Trappa ned ränteavdragen

Uppdaterad: 27 maj 2022Publicerad: 27 maj 2022
ränteavdragen
Riksbankschefen Stefan Ingves uppmanar politikerna att trappa ned ränteavdragen. (Foto: TT)

Riksbankschefen Stefan Ingves vill se en snabb nedtrappning på ränteavdragen, men i dagsläget har han inget stöd för det i riksdagen – däremot av EU-kommissionen.

ANNONS
ANNONS

I en intervju med SvD upprepar riksbankschefen Stefan Ingves att han vill se en skyndsam nedtrappning på ränteavdragen för att bromsa skuldsättningen bland hushållen.

Ränteavdragen gör att hushållen kan sänka sina räntekostnader med upp till 30 procent för sina lån. Försvinner den möjligheten tror Stefan Ingves att färre väljer att skuldsätta sig.

Har bara stöd för nedtrappade ränteavdrag från Vänsterpartiet

I dag är det bara Vänsterpartiet som stöder en sänkning av ränteavdragen. Sju av åtta riksdagspartier står inte bakom det, konstaterar tidningen som uppger att finansminister Mikael Damberg (S) visserligen deklarerat att det kan vara en del i “en bred skattereform”.

Damberg sade detta i slutet av mars och förklarade samtidigt att han tycker att partierna bör samlas efter valet. Av Dambergs resonemang att döma utesluter han inte en gradvis ändring av ränteavdraget.

Riksbankschefen Stefan Ingves säger till Svenska Dagbladet att åtgärden om att sänka ränteavdragen kräver beslutsamhet och att man måste bestämma sig för det.

“Den perfekta tidpunkten inträffar aldrig”, resonerar Ingves.

Dagens Industri berättar på fredagsmorgonen att EU-kommissionen i en rapport kritiserar Sverige för den höga skuldsättningen bland hushållen. Kravet är att Sverige antingen höjer fastighetsskatten eller sänker ränteavdragen.

Läs även: Regeringen: Ingen nedtrappning av ränteavdraget ännu

Läs mer: Klas Eklund: Ränteavdraget ryker nästa mandatperiod

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS