Svenskarna har tusentals miljarder kronor i lån. Bara det senaste året växte belåningen av hushållen med nästan 200 miljarder trots den höga räntan. Men takten saktar in.

ANNONS

Svenskarna har aldrig haft så mycket lån som nu. De 7 854 miljarder kronor som svenskarna har i lån växer.

Det visar siffror från SCB som presenterades i mellandagarna. Belåningstakten avser november månad och 12 månader tillbaka.

MISSA INTE: Inflationen slukade en hel månadslön för dig 2022 – eller mer [Dagens PS]

MISSA INTE: Negativt elpris (!) under nyårshelgen [Dagens PS]

Hushållens lån i majoritet

Av dessa står hushållen för 4 900 miljarder kronor, och bostadslånen är den största andelen på hela 82 procent av hushållens lån. Konsumtionslån som bilköp och vitvaror med mera, utgör bara 6 procent av hushållens lån. Konsumtionslånen växte med 3,7 procent det senaste året, och bostadslånen med 4,5 procent. I snitt ökade hushållens belåning med 4,1 procent.

Till dessa tillkommer icke-finansiella företags belåning, som uppgår till drygt 2954 miljarder.

ANNONS
ANNONS

På det stora hela ökade belåningen med 4,4 procent det senaste året. Det motsvarar hundratals miljarder kronor i lån, men är faktiskt en rekordlåg ökning. Inte sedan 2006 har belåningen ökat så lite.

Höga räntor

Anledningen till inbromsningen tros vara de höga räntorna, som stigit på grund av Riksbankens höjda styrränta under 2022.

”Det är mer än en fördubbling från november 2021 till de högsta bolåneräntorna som observerats sedan hösten 2012”, skriver SCB, rapporterar Dagens Industri.

Finansinstitut undantagna

Sammanställningen har gjorts genom att slå ihop alla lån som svenska hushåll och icke-finansiella företag har hos monetära finansinstitut som banker, bostadsinstitut, finansbolag och penningmarknadsfonder, men borträknat de lån som banker och liknande själva har.

I november var den genomsnittliga räntan på nya bostadslån till hushåll 3,42 procent och den rörliga räntan för nya bostadslån var 3,21 procent i snitt. Det är en fördubbling jämfört med i fjol.

Läs mer om lån:

Negativt elpris (!) under nyårshelgen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Många väljer rörliga bolån [Dagens PS]

Tusentals miljarder borta [Dagens PS]

Bostadsrätterna fortsätter falla i Stockholm [Dagens PS]

USA och Kina lockar fondsparare [Dagens PS]