Dystra rekordet: Januaris elräkning dyrast någonsin

Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022
Vattenfall mätare elräkning Extrem kyla energi elpris elstöd
Elräkningen slår rekord. Foto: TT

Januari månad kan bli riktigt dyr för kunderna. Vanliga villaägare kan få 10 000 kronor i elräkning efter nyår.

ANNONS
ANNONS

Kylan i december gör att januariräkningen kommer bli den dyraste någonsin för elkunder med rörligt elavtal. Det skriver TT i en artikel som publicerats i  Svenska Dagbladet.

Missa inte: Energisnåla hus får miljardstöd

Dyrast i söder?

Och det är som vanligt elkonsumenter i elområde 4, södra Sverige, som drabbas hårdast.

Men Norrland kommer i kapp.

ANNONS
ANNONS

10 000 kr för en villa

2022 års pris har slagit rekord flera gånger om. Snittkostnaden per kilowattimme har i december legat på 3,40 kronor på elbörsen. Med moms och nätavgifter blir det snarare 5,30 kronor.

Ett vanligt hushåll som konsumerar i 2000 kWh i månaden under vintern får därför betala över 10 000 kronor för decemberelen när räkningen kommer i januari.

Dystert rekord

I Norrland var priserna en bråkdel av södra Sveriges. I somras. Men nu för tiden har priserna närmat sig avsevärt. Priset på elbörsen landade på 2,60 i decembersnittet, vilket med skatter och avgifter innebär 4,30. Ettt hushåll som konsumerar 2000 kWh i december får med andra ord betala runt 8600 kronor för elen i januari.

I Norrland ligger snittpriset så här långt in i december på 2:60 kronor per kWh, eller omkring 4:30 kronor som faktisk hushållsavgift.

Hopp om lite billigare elräkning

Dock finns det hopp om en viss ljusning för elkonsumenterna, menar Björn Björnson som är analytiker på elbolaget Godel. Prognosen för elpriset vänder nedåt i slutet på december.

“Förklaringen till det är lägre förbrukning under jul- och nyårshelgerna”, säger han till Svd.

Det kan innebära att elpriset för december blir något lägre. Villaägarna kan då spara mellan 15 och 40 öre per kilowattimme – vilket innebär några hundralappar lägre elräkning för hushållen.

“Så det är inte säkert att det blir prisrekord i elområde 4 (södra Götaland), men däremot kostnadsrekord för hela landet”, säger han till tidningen.

Även om elpriset ser ut att bli något lägre än rekordmånaden i augusti, då spotpriset stod som högst, så är elförbrukningen traditionellt betydligt högre i december och januari – och därför blir räkningen rekordhög.

Och tyvärr ser det inte ut att bli ett särskilt billigt år 2023 heller. Snittpriset i nuläget på 50 öre i Norrland och cirka två kronor i södra halvan av Sverige – ungefär som i år.

Så gjordes undersökningen:

Svenska Dagbladet utgick från rörligt elpris, med tillägg på 5 öre för elhandelsbolaget och moms på 25 procent, samt nätavgift, elskatt och moms på ytterligare en krona.

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS