Dagens PS

Energisnåla bostäder får EU-stöd på miljarder

miljarder
EU:s investeringsbank EIB stöttar energieffektiva och klimatvänliga bostäder i Stockholm med ett lån på miljarder. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022

EU:s investeringsbank EIB stöttar energieffektiva och klimatvänliga bostäder i Stockholm med ett lån på miljarder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt ett pressmeddelande har EIB tecknat ett låneavtal på motsvarande 2,5 miljarder kronor med Stockholms stad till stöd för energieffektiva och klimatvänliga bostäder.

“Investeringen kommer att bidra till att 1 500 nya energieffektiva bostäder tillhandahålls i huvudstaden”, skriver EIB och Stockholms stad.

Tillsammans med renovering av ytterligare 200 bostäder ska satsningen bidra till att “ta itu med den komplexa demografiska, sociala och ekonomiska situationen i denna snabbt växande region i Sverige, som är den största och mest ekonomiskt välmående regionen i landet”, heter det.

Win win för klimatet och invånarna med lånestödet på miljarder

De energieffektiva bostäderna väntas leda till lägre drifts- och energikostnader där målet är att få ner energiförbrukningen med 25 procent i relation till så kallade nära noll-energibyggnader.

“Att bekämpa klimatförändringarna har högsta prioritet hos EIB. Investeringar i energieffektivitet är en av de mest kostnadseffektiva och rationella sätten att spara energi. Vi är därför glada att stödja Stockholms stad i deras ansträngningar att tillhandahålla smarta, hållbara och energisnåla bostäder. Projektet är inte bara ett steg framåt i en hållbar stadsutveckling i Sverige, men bör också leda till en minskning av energiförbrukningen för invånarna och därmed sänka deras energiräkningar”, kommenterar Thomas Östros, vicepresident på EIB.

Läs även: Ny prognos: Risk för ras i bostadsbyggandet

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS