Regeringspartierna lovade i valrörelsen att sänka reduktionsplikten. Men det kan kosta regeringen dyrt att hålla det löftet, visar en granskning.

ANNONS

Nu tvingas regeringen backa från sitt löfte om reduktionsplikt. Det rapporterar Dagens Nyheter, som granskat arbetet med granskningen. EU hotar annars regeringen med dryga böter i miljardklassen.

Enligt DN undersöker nu regeringen hur man lättast ska kunna svika vallöftet så smidigt som möjligt.

Dieselpriset i Sverige dyrast i Europa [Dagens PS]

Dagens PS har tidigare skrivit att regeringen i budgeten för 2023 tvingades sänka bränslepriserna betydligt mindre än vad man lovade i somras.

Lovade 10 kr, blev några öre

SD, som agerar stödparti till regeringen, lovade 10 kronor billigare bensin vid pump. Moderaterna var mer moderata, och lovade 5 kronor. Men av de löftena blev det bara en tumme.

Skatten sänks med en krona, men eftersom priserna indexeras upp med inflationen blir diesel bara 41 öre billigare. Bensinpriset sjunker med fjuttiga 14 öre efter årsskiftet.

Svekdebatt mot regeringen

Det har lett till en svekdebatt. Oppositionen har angripit den nyvalda regeringen och hävdat att man lurades under valet.

ANNONS
ANNONS

Regeringspartierna har då sagt att den stora sänkningen dröjer. Reduktionsplikten, har det hetat, ska sänkas till EU:s lägsta nivå, enligt Ebba Busch (KD) som är energiminister.

Där ska reduktionsplikten ligga ”ganska lång tid framöver”. Det borde kunna sänka exempelvis dieselpriset med 5-7 kronor vid pump. I dagsläget är svensk diesel den dyraste i Europa.

Ytterligare ett svek?

Men av det löftet verkar det inte bli så mycket av:

”DN kan avslöja att regeringen kan vara på väg att svika även det löftet. I tysthet har regeringen börjat undersöka en enbart marginell sänkning av reduktionsplikten, långt från den utlovade lägstanivån inom EU” skriver tidningen.

Det skulle nämligen bryta mot EU:s utsläppskrav att sänka reduktionsplikten så pass. Och Och bryter man mot EU:s regler så får man betala EU:s böter. I miljardkronorsklassen.

”Regeringen har nog lovat saker som man inte riktigt förstod vad de innebar”, säger en anonym källa med insyn i samarbetet, till DN.

”Det har inte varit en helt verklighetsförankrad debatt om reduktionsplikten”, säger en annan källa till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om regeringen och vallöftet:

När ska ministern riva upp ISK-skatten? [Dagens PS]

Nu blir elen dubbelt så dyr [Dagens PS]

Dieselpriset rekorddyrt [Dagens PS]

Dyr el politikers fel [Dagens PS]

Professorn kallar Kristerssons löften för skitsnack [Dagens PS]