De svenska bolånen minskade för första gången någonsin i februari – med en tvåtusendedel, eller 0,05 procent av det totala lånebeloppet. Det låter lite, men är ett anmärkningsvärt trendbrott, enligt Swedbank.
Historiskt: Bolånen minskar
Mest läst i kategorin
Den minskade bolåneskulden motsvarar 2 miljarder kronor av den totala skulden på 4900 miljarder kronor, enligt färska siffror från SCB. Det låter kanske inte som en jätteminskning, och det är det inte. Men det är ändå ett trendbrott eftersom det är första gången som bolåneskulden faktiskt minskar något.
MISSA INTE: Nya Bankgiro-floppen: 700 miljoner rakt i soptunnan
Första gången någonsin
Åtminstone så länge tillbaka som man räknat bolåneskulder:
”Så länge vi samlat statistik i den här serien (sedan 2005, reds. anm.) så sjunker faktiskt för första gången det totala värdet av bolånen. Förklaringen till det handlar dels om den här inbromsningen vi ser på bostadsmarknaden med fallande bostadspriser och lägre nyutlåning, men också sannolikt till stor del av att hushållen amorterar i större utsträckning”, säger Andreas Wallström som är prognoschef på Swedbank till Dagens Industri.
Den nya utlåningen fortsatte också att minska i takt för tionde månaden i rad, till endast 2,8 procent.
Bolånen måste betalas av
Samtidigt betalar allt fler av bolånen för att undkomma de stigande räntekostnaderna. Vissa måste helt enkelt betala mer på grund av de höjda amorteringskraven. Andra väljer självmant för att slippa räntorna:
”Det är ett fenomen man ofta ser i oroliga tider med sämre konjunkturläge, att hushållen blir försiktigare och vill spara mer och då är det naturligt att öka sina amorteringar. Just denna konjunkturnedgång som vi står inför är dessutom driven av just högre bolåneräntor, vilket ökar incitamentet att amortera ännu mer”, säger Wallström till Di.
Läs mer om bolånen:
Allt färre kan betala bolånen – storbanken: “Bistert”
Svenska skuldberget lika stort som hela BNP – bara i bolån
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.