Senaste nytt

annons

Allt färre hushåll kan betala räntan – storbank: ”Bistert”

Allt färre hushåll kan betala räntan – storbank: ”Bistert”

De växande räntorna sätter nu kniven i hushållsekonomin, som trängs av å ena sidan minskad köpkraft på grund av inflation och svag krona – och å andra sidan den skyhöga räntan på bolånen.

ANNONS

Den svenskfinska storbanken Nordea larmar nu om att allt fler hushåll får det svårt att betala räntorna på de höga lånen.

MISSA INTE: Nya Bankgiro-floppen: 700 miljoner rakt i soptunnan [Dagens PS]

Varannan klarar inte

Varannan svensk bostadsägare skulle inte klara av ökade utgifter på 6000 kronor i månaden. Det är en jätteökning jämfört med i fjol. Siffrorna kommer från Boendebarometern som Kantar Sifo gjort.

Och i både Norrland och Småland är det 63 procent som inte skulle klara ökningen.

Undersökningen gjordes i februari 2023 och presenterades på Nordeas hemsida.

ANNONS
ANNONS

”Bister utveckling”

”Det är en bister utveckling. Hushållen fortsätter att plågas av höga priser på många områden och ser nu sina buffertar och besparingar krympa ihop. Det återkommande rådet att göra en budget och försöka kapa sina utgifter gäller i högsta grad även nu”, säger Ingela Gabrielsson som är privatekonom på Nordea, i sin kommentar på räntan.

Den pessimistiska utsikten kan vara smart för det enskilda hushållet. Det gör att man undviker stora köp exempelvis. Men det kan också leda till allt tuffare tider för samhällsekonomin.

”Svenska bostadsägare räknar kallt med ännu högre räntekostnader. Och det är förstås bra att vara förberedd på kommande kostnadsökningar. Prognoser pekar på ytterligare höjningar av styrräntan före sommaren, säger Ingela Gabrielsson. Alla bolåntagare bör se över sina boränteval och prata med sin bank för att förhandla sig till bästa möjliga boränta”, säger Gabrielsson.

Varannan bostadsägare tror att deras bostad har minskat i värde det senaste året, rapporterar Nordea.

Läs mer om räntan:

Bolåneskulderna motsvarar nu hela Sveriges BNP [Dagens PS]

Har min BRF bra fianser? Fyra ledtrådar och en vanlig fälla [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Räntesmocka och nya boprisfall väntar, spår Handelsbanken [Dagens PS]

Larmet: IMF varnar för Sverige [Dagens PS]

Silicon Valley Bank är bara början [Dagens PS]