Bolåneskulden sjunker för första gången sedan 2005. Men från en historiskt hög nivå. Hushållens bolån i Sverige motsvarar 91 procent av hela landets producerade tjänster och varor. Det tillsammans med ovanligt hög andel rörliga bolån gör vår ekonomi väldigt skör och ömtålig när det gäller räntehöjningar.

ANNONS

Sverige brukade inte vara en bolånestat. Men nu är vi ett av de länder i världen med högst andel bolån. 44 procent av de svenska hushållen är belånade. Bara Norge och Nederländerna har högre.

Utvecklingen har varit lavinartad sedan mitten av 90-talet då låg ränta och inflation lett till mångdubbling av både bolån och bostadspriser.

MISSA INTE: Kronofogden: 500 000 fast i snabblån – ”lättare än att boka tvättstuga” [Dagens PS]

Höga bolån

Det svenska folket är betydligt mycket mer belånade än andra länder. De svenska bolånens totalsumma motsvarar 91,1 procent av landets BNP. I Norge är summan ”bara” 84,2 procent.

Det skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

I USA, där det ofta talas om friheten att bo i sitt eget hem, och som drabbades hårdast av bolånebubblan som sprack för 15 år sedan och skapade det som sedan dess gått under namnet Finanskrisen, är faktiskt färre ägare av sina egna bostäder. Bara 40 procent av de amerikanska hushållen har bolån, och lånesumman motsvarar ”bara” 75,2 procent.

Ett hissnande skuldberg

Summorna av skuldbergen blir såklart hissnande. Amerikas ekonomi är mycket större än Sveriges och även Norge har gått om Sverige när det gäller flera sätt att mäta hur stor en ekonomi är.

Men vi är svårslagna när det gäller bolåneberget. De länder som likt Sverige har höga skuldberg har ofta åtminstone fasta räntor, vilket gör dem mindre känsliga för räntehöjningarna. Men den svenska ekonomin är känsligare.

Kombinationen av de höga bolånen tillsammans med rörliga räntor har uppmärksammats internationellt, bland annat av Internationella Valutafonden IMF, som en risk i det osäkra finansläget globalt.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Nu krymper bolåneberget något, som en effekt av de höga räntorna. Det rapporterar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om bolån:

Har min BRF bra fianser? Fyra ledtrådar och en vanlig fälla [Dagens PS]

Räntesmocka och nya boprisfall väntar, spår Handelsbanken [Dagens PS]

Larmet: IMF varnar för Sverige [Dagens PS]

Silicon Valley Bank är bara början [Dagens PS]