Dagens PS

Har min BRF bra finanser? Här är fyra ledtrådar

BRF
Det kan kännas klurigt med årsredovisningen. Men det behöver det faktiskt inte alls vara. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 22 mars 2023Publicerad: 22 mars 2023

Nu är det högsäsong för BRF:ernas årsmöten. Då kan det vara bra att veta om finanserna är i sin ordning. Men hur vet man det? Här är 4 tips för dig som ska försöka tyda årsredovisningen, och ett vanligt misstag du kan undvika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Funderar du på att köpa en bostadsrätt, men vill kolla om den lokala bostadsrättsföreningen (BRF) har sina finanser under kontroll?

Eller är du en av de hundratusentals som väntas gå på BRF-årsmöte nu i vår, och vill veta om pengarna går till rätt saker?

Då ska du ha koll på de fyra ledtrådarna, och inte begå det vanliga misstaget.

MISSA INTE: Svenska pensionspengar i alla de krisande bankerna – 20 miljarder borta

Vanliga misstaget i BRF

För att ta reda på om finanserna är goda ska man titta i årsredovisningen, som varje förening är skyldig att lämna in enligt lag:

“Ett vanligt misstag är att endast titta på resultaträkningen för att se om föreningen gått plus eller minus. Då är det lätt att missa eventuella varningstecken”, säger Markus Pålsson som är affärsområdeschef för Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

Istället tycker han man ska kolla på belåningsgraden per kvadratmeter i BRF:en:

ANNONS

“Efter det senaste årets räntehöjningar är det viktigt att även se över föreningens belåning per kvadratmeter, eftersom högt belånade föreningar drabbas hårdast när räntorna går upp. I årsredovisningens noter kan man också se vilka bindningstider som föreningens lån har och till vilka räntesatser”, säger Markus Pålsson.

Det finns fyra ledtrådar att titta efter i redovisningen:

ANNONS

Senaste nytt

1. En god berättelse

Förvaltningsberättelsen innehåller ger en översikt över utvecklingen av BRF:ens verksamhet och resultat. Det ska finnas en beskrivning i både ord och siffror.

2. Resultat som räknas

Resultaträkningen återger kostnader och intäkter för året jämfört med året innan. “Årsavgifter och hyror är ett vanligt exempel på intäkter. Vanliga kostnader är skötsel och underhåll av fastigheten, el, vatten och värme samt skatte- och räntekostnader”, skriver SBC.

3. Balans från året innan?

Balansräkningen visar tillgångar och skulder som föreningen har. Årets balansräkning kan jämföras mot föregående år för att se hur finanserna förändrats.

ANNONS

“Har den minskat utan att några investeringar gjorts bör du fråga styrelsen vad detta beror på”, skriver SBC.

4. Sist – men inte minst

Längst ner i årsredovisning finns noterna. Det är inte för att de är ointressanta – långt ifrån. Där finns mer i detalj vad de olika posterna i resultat- och balansräkningen innehåller. Exempelvis kan man se information om föreningens lån och ränteutgifter.

“Man brukar säga att en räntekostnad på under 20 procent är bra. Om den däremot är över 40 procent bör man se det som en varningsflagga”, skriver SBC.

Läs mer om BRF och bostadsaffärer:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Svenska pensionspengar i alla de krisande bankerna – 20 miljarder borta

Handelsbanken: Då kommer räntorna utlysa nya boprisfall

Räntor och inflation skrämmer bort bolånetagare 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS