I vår väntas boprisfallet i Sverige ta ny fart när räntorna fortsätter stiga, enligt en ny rapport från Handelsbanken.

ANNONS

För stunden har prisfallen på den svenska bostadsmarknaden bromsat upp.

Men det dröjer inte länge förrän boprisfallet tar fart igen. I vår när räntorna fortsätter upp är det dags igen, enligt Handelsbankens nya fastighetsrapport.

”Bostadspriserna faller med totalt 20 procent jämfört med toppen i februari i fjol och ökar sedan endast svagt då hushållens betalningsförmåga förblir pressad”, säger storbankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Inflationen är inte på väg ner, det finns inga tendenser till det och det väger tyngre för Riksbanken än finansiell instabilitet, säger Nyman.

Byggbranschen och fastighetssektorn oroar

Byggkrisen är ett fortsatt orosmoln i Sverige, framgår det vidare.

ANNONS
ANNONS

”För byggbolag gör lägre bostadspriser, högre räntor och materialkostnader att bostadsbyggandet bromsar in på ett sätt vi inte sett sedan 90-talskrisen”, enligt Christina Nyman.

Handelsbanken räknar med sjunkande efterfrågan på kommersiella lokaler i den vikande konjunkturen, samtidigt som arbetslösheten stiger.

Bedömningen är att fastighetsvärden i genomsnitt faller med cirka 15 procent.

”Högre räntor fortsätter att pressa bolagens räntetäckning och kreditbetyg och nu är den största risken ett utdraget förlopp”, skriver Handelsbanken.

Christina Nyman säger att ett genomsnittligt börsbolag kan tappa både ett och två steg i kreditbetyg i år.

Tveksamhet råder enligt banken om obligationer gör comeback som finansieringskälla för fastighetsbranschen.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser inte några direkta tecken på att bankerna blivit mer restriktiva med det är sannolikt att den bilden kommer att ändras under 2023 i takt med att bolagens nyckeltal försämras”, säger Nyman.

Läs mer: Finansiell oro avgör Riksbankens räntebeslut [Dagens PS]

Läs även: Räntor och inflation skrämmer bort bolånetagare [Dagens PS]