Ditt lån på bostaden är så eftertraktat av storbankerna att inte en enda bank höjt bolåneräntan sedan Riksbanken höjt styrräntan i november. En bank har till och med sänkt räntan.

ANNONS

Trots att styrräntan rekordhöjdes under 2022 – och fler höjningar är att vänta, har bankerna varit motvilliga att följa efter. Ingen av de stora bankerna har hittills höjt bålåneräntan efter Riksbankens senaste höjning i november. Under nuvarande fastighetskris är goda lån nämligen dyra för storbankerna. Fastighetsköpen har störtdykt under året tillsammans med bostadspriserna.

En bank sänker

Faktum är att Handelsbanken till och med sänkt räntan på lån bundna i ett år. Riksbanken höjde styrräntan till 2,5 procent den 24 november.

Det rapporterar Dagens Nyheter. Bankerna jobbar hårt för att behålla sina lönsamma bolånekunder, rapporterar tidningen. DN har intervjuat finansanalytikerna Claes Hemberg som beskriver det som ett hårdnande krig mellan storbankerna.

Du kan spara pengar

– Kunderna har tidigare inte förstått att här finns pengar att tjäna. Men nu när bolånen sticker i väg och blir historiskt dyra så tvingas de att ta tag i det, säger Hemberg till DN.

En större rörlighet på marknaden – det vill säga att låntagarna söker sig om efter mer fördelaktiga lån, leder till att konkurrensen hårdnar.

– Det är nog det bankerna förbereder sig för – att inte ligga allt för illa till när bolånekunderna plötsligt börjar jämföra, säger Hemberg.

Bankerna väntar ofta ut varandra vid räntehöjningar, rapporterar tidningen. Ingen vill egentligen vara först, men när väl en bank har höjt räntan så följer snart de andra efter.

Är du intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om lån och bostäder:

Rea på bostäder – väntad effekt av byggkraschen [Dagens PS]

Kraftig nedgång på tysk bostadsmarknad [Dagens PS]

Experten om byggkrisen [Dagens PS]