Aktör tror att det kan bli rabatt på upp till 30 procent på bostäder i kölvattnet av byggkrisen.

ANNONS

Skanskas Sverige-vd Gunnar Hagman fruktar att det svenska bostadsbyggandet är på väg mot ett ”blodbad” och att 25 procent av projekten försvinner.

Det skulle betyda att halva bostadsbyggandet, som uppges stå för hälften av all byggverksamhet, går bort.

Oron i branschen fick nyligen utrymme på tidningen Fastighetsvärldens fastighetsdag i Stockholm och enligt Gunnar Hagman har situationen för nyproduktion inte varit så här krisartartad sedan 1970-talet, berättar Svenska Dagbladet.

Bäddar för superklipp på bostäder

Lennart Weiss, kommersiell direktör vid Veidekke, räknar med att byggstarterna under nästa år rasar med 60-70 procent.

Branschaktörerna beskriver dramatiken med ord som ”slakt” och ”total krasch”, eller som redan nämnts: ”blodbad”.

För bostadsspekulanter kan det emellertid bli jackpot.

På den vanliga bostadsmarknaden, begagnade bostäder, väntas priserna gå ner med 20 procent från toppen, enligt många bedömare.

Men på nyproducerade bostäder kan nedgången bli ännu större. Byggkrisen kan utlösa en rejäl rea, framgår det i artikeln.

”Är omvärldsfaktorerna inte förändrade nästa år, kan det nog bli rabatter på 30 procent, men sådant går man inte ut med förrän bostadsrättshusen är färdigbyggda”, säger Lennart Weiss till SvD.

ANNONS
ANNONS

Konkurserna ökar i byggbranschen

Ny statistik visar att konkurserna i Sverige nu är på historiskt höga nivåer. Under månaden gick 774 aktiebolag i konkurs, en ökning med 35 procent och den näst högsta siffran i historien.

Byggentreprenörer är en av de branscher där konkurserna ökar mest. Läs mer om det här: Konkurserna på nya höjder – näst högsta siffran [Dagens PS]

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.