Bostadsmarknaden i Tyskland skakar nu efter att ha varit anmärkningsvärt stabil i decennier, rapporterar CNBC. Analytiker förutspår ett tapp på från 25 procent från toppen till botten. 

ANNONS

De tyska huspriserna har fallit med 5 procent sedan i mars, enligt data från Deutsche Bank. De tioåriga bostadsräntorna har ökat från 1 procent till 3,9 procent i år, något som vanligtvis gör att efterfrågan svalnar då färre har råd att ta lån.

Fallet kommer att fortsätta, och huspriserna kommer att sjunka med upp till 25 procent från topp till botten, förutspår Jochen Moebert, makroekonomisk analytiker på Deutsche Bank.

”Om du tänker på bolåneräntor på 3,5 procent eller 4 procent behöver du högre hyresavkastning för investerare och med tanke på att hyrorna är relativt fasta är det uppenbart att priserna måste falla”, säger han enligt CNBC.

Botten kan komma inom 6 månader

Deutsche Bank har ingen närmare analys om när botten kommer att nås, men Jochen Moebert säger att han inte skulle bli förvånad om det vore inom 6 månader.

”Vi har redan sett de kraftigaste prisnedgångarna om man tittar månad till månad – det här var i juni och juli … I augusti, september och oktober är prisnedgångarna redan under 1 procent … Så det finns en viss positiv fart här om du tittar från en investerares perspektiv.”

Det är fler än Deutsche Bank som förutspår en skakig bostadsmarknad i Tyskland framöver.

ANNONS
ANNONS

”Vi förväntade oss att priserna skulle öka ytterligare om det inte fanns någon energikris, ingen lågkonjunktur. Nu har vi en situation där vi står inför en mycket dramatisk anpassning av förhållandena”, säger Michael Voigtländer från The Cologne Institute for Economic Research till CNBC.

Läs även: Tysklands ekonomi starkare än väntat [Dagens PS]