ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Silicon Valley Bank är bara början: "Lär sig inget"

Uppdaterad: 15 mars 2023Publicerad: 15 mars 2023
Silicon Valley Bank
Folksamling utanför Silicon Valley Bank under måndagen. (Foto: TT)

Silicon Valley Banks undergång skulle kunna innebära startskottet för en period för teknikindustrin att komma till insikt. Men tyvärr kommer det inte inträffa.

ANNONS
ANNONS

Alla skyller på varandra.

Riskkapital-titanerna skyller på techbranschen. Techbranschen skyller på lagstiftarna. Lagstiftarna skyller på Federal Reserve, som skyller på giriga banker. Och Joe Biden får också skäll.

Snabbaste bankkollapsen någonsin

Alla inom hörhåll verkar få sig en släng av sleven. Även sociala medier har beskyllts för bankrusningen som dödade Silicon Valley Bank i rekordfart – 44 timmar. Ingen bank har kollapsat så snabbt. Och två andra banker har följt med i graven.

Nu ser Credit Suisse ut att ha en tuff vecka framöver, som tappat nära på halva sitt värde på två dygn.

Trots att techvärlden hjälpte till att blåsa upp SVB-bubblan, och SVB blåste upp techbubblan så finns det inga tecken på att branschen kommer lära sig av vad som inträffat, skriver Business Insider.

“I Silicon Valley är den högsta prioriteten tillväxt. Det innebär att om en trend tjänar pengar så kommer hela industrin följa efter huvudstupa”, skriver man.

ANNONS
ANNONS

Silicon Valley Bank fjäskade och lobbade för miljarder

Det är själva naturen för riskkapitalbolag, menar man. Men genom att SVB gjorde sig till en tillgång som riskkapitalet skulle söka sig till gör man sig samtidigt till precis den sortens institution som samma bolag måste söka sig bort ifrån när bubblan brister.

När bubblan var som störst inenbar det fjäskande miljardrullning för teknikföretagen i Kalifornien, som man knöt allt närmare sig genom att betala av de små ägarnas bolån, knyta nära kontakter med ett nätverk av riskkapitalister och en hel drös med produkter och investeringar.

Det är så det finansiella rörsystemet ser ut som knyter samman teknikvärlden och Silicon Valley Bank: Samma tech kultur som sänkte banken.

För att växa så snabbt var man nämligen tvungen att nedmontera de lagar som infördes efter finanskrisen 2008. Reglerna gjorde bankerna säkrare, men innebar att banker som SVB hindrades i sin tillväxtpotential. En lobbykampanj startades av SVB vars syfte var att få politikerna med sig, och slå hål på regelverket.

Trump gav grönt ljus

2018 gav Kongressen och Trumpadministrationen grönt ljus för SVB:s pungspark på lagarna som skyddade investerarna och techbranschen med regleringar av “viktiga banker”.

ANNONS

Gränsen femdubblades för vad som ansågs vara en “viktig bank”, från 50 miljarder dollar till 250 miljarder dollar. Eftersom SVB därför med sina 200 miljarder dollar kunde löpa mer eller mindre amok med spararnas pengar fick det ödesdigra konsekvenser när räntorna sedan höjdes 2022 och företagen ville ta ut sina pengar. Pengar som SVB helt enkelt inte hade kvar, eftersom man investerat dem på annat håll.

Risktätaste branschen som finns

Deras kunder var kryptobolag och små techfirmor – den risktätaste branschen som finns. Och de stoppade in deras pengar i fonder vars värde var nästan garanterade att sjunka när räntorna steg.

Men det fanns inte längre några verksamma regler som kunde hindra dem.

Krisen var ett faktum redan för flera år sedan.

Lär sig ingenting

Och om ingenting ändras är SVB bara början på en oändlig cykel av kriser av samma stil. Riskkapitalbolag behandlar nämligen “rykten som om det vore fakta”, skriver Insider.

Och för att citera en anonym bolagschef i Insiders artikel: “De kommer inte lära sig någonting av detta”.

Läs mer om Silicon Valley Bank:

Så stor är risken för bankrusning i Sverige

Pensionschefen kände till riskerna innan svenska pensioner investerades i SVB

Centralbanken vill sätta hårdare krav på bankerna

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här