IMF går ut med en varning till världen: Håll koll på de svenska bolånen, som kan få banker och investerare att råka illa ut, och förvärra krisen.

ANNONS

På torsdagen presenterade Internationella Valutafonden (IMF) en rapport om tillståndet i svensk ekonomi. Och det är lånen till svensk kommersiell fastighetssektor och de svenska bolånen som skapar risker, rapporterar SVT Nyheter.

Många fruktar en ny finanskris efter bankkrascherna i USA och risken för spridningseffekter.

MISSA INTE: PFAS i toalettpappret [Dagens PS]

Banker kan råka illa ut

”Även banker som egentligen inte har några problem kan råka illa ut”, säger SVT:s ekonomiske reporter Alexander Norén i ett nyhetsinslag.

De svenska bankerna har gott om kapital skriver IMF. Men exponeringen gentemot fastighetsmarknaden är ett problem eftersom räntorna stiger och svenska låntagare är särskilt utsatta.

ANNONS
ANNONS

Sverige sticker ut

De flesta länder har betydligt större andel bundna lån, vilket gör hushållen i exempelvis övriga Europa mindre räntekänsliga än oss.

Men i Sverige, Kanada och ett litet antal andra länder är det vanligare med obundna lån. Och det gör sårbarare för bolånehöjningarna som följer i Riksbankens styrräntehöjningars spår.

Svensk tillväxt tros mattas av ytterligare i framtiden på grund av höga energipriser, stramare finansiella villkor och så småningom sjunkande bostadspriser, varnar IMF.

Nu vill IMF att man håller ett extra öga på bankerna och bolånen, rapporterar SVT Nyheter:

”Efter de kraschade amerikanska bankerna synas nu världens alla banker extra noga i sömmarna”, säger Alexander Norén.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om bolån och svensk ekonomi:

IMF om Kinas ekonomi [Dagens PS]

Solresor är bara att glömma – inflationen är för hög [Dagens PS]

Han var chef på både krisande SVB och Lehaman Brothers [Dagens PS]