Det kryllar av länder som fortsätter med kolkraft. Ett av dessa är Australien som får ungefär hälften av sin el från kol. Nu har dock Tesla sett till att landets avyttring av kolkraft tagit fart på riktigt.
Tesla kirrade biffen: Nu slutar Australien med kol
Mest läst i kategorin
Det var när den australiska staten South Australias sista kolkraftverk stängde ner som invånarna började tampas med upprepade strömavbrott.
De tvingades förlita sig på vindkraft och importerad el från andra stater.
Det rapporterar amerikanska Bloomberg.
Tesla will get the system installed and working 100 days from contract signature or it is free. That serious enough for you?
— Elon Musk (@elonmusk) March 10, 2017
Sagt och gjort
Som svar frågade den australiska miljardären Mike Cannon-Brookes hur seriös Elon Musk var. Kunde Tesla fixa 100 MWh på 100 dagar?
Då svarade Musk att Tesla kunde installera systemet och få i gång det på under 100 dagar från det att ett avtal skrivs på. Om de skulle misslyckas skulle det vara gratis.
Till mångas förvåning lyckades Tesla och det enorma batteriet – som alltså motsvarar 1 739 Tesla Model 3 – och nu, sju år senare, har det varit ett enormt viktigt kugghjul för Australiens omställning till mer förnybara alternativ.
Senaste nytt
Kol är på väg bort
Australien går mot en framtid där kolkraft inte längre ska existera. I dagsläget står kolkraft för ungefär hälften av all elproduktion medan gas står för cirka 20 procent och olja för 2 procent.
När man stänger av ett kolkraftverk kan man inte sätta på det igen, något som gör att man måste säkerställa att infrastrukturen är på plats innan man skrider till verket.
En tredjedel av landets kolkraftverk ska stängas till 2030 medan det kommer att ta uppåt 20 år innan alla stänger.
Det förutspås att förnybara lösningar kommer att stå för 98 procent av Australiens elförsörjning till 2050 – i dag är den siffran ungefär 35 procent.
Tesla är del av lösningen
Batterierna fylls på med hjälp av vind- och solkraft och distribuerar sedan elen ut i nätet. Teslas batteri var startskottet och idag finns det fler liknande lösningar i landet.
En annan fördel med batterierna är att de kan reglera frekvensen som elnätet har, något som det har gemensamt med exempelvis kolkraft. Det är en viktig del när det kommer till att ha ett fungerande elnät.
Batterier är inte allt
Batterier lagrar emellertid energi, och elen måste man få någonstans ifrån.
Begreppet dunkelflaute, som används inom energisektorn, är när lite solljus och vind kombinerat med en hög efterfrågan gör att lagrerna töms snabbare än de fylls på.
Batterier har endast en förmåga att hjälpa till en bit på vägen. Det som behövs är mer långsiktiga energilösningar som kan förse elnätet med elektricitet under längre perioder. I dagsläget är gas det enda alternativet, vilket inte är förnybart.
Tesla var med från början
Lösningen är alltså inte så enkel och alternativen till kolkraft är dyra. För att Australien ska fortsätta sin färd mot en mer hållbar framtid krävs det enorma investeringar och utbyggnader.
Teslas lösning är ett steg på vägen, men Australien måste gasa på om de ska nå hela vägen fram.
Läs även: Kina storsatsar på kolkraft – får klimatberöm
Läs även: Tyskt kolkraft kan stängas – slut på kol
Läs även: Historiskt – Tesla kör om Volvo i Sverige
Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.
Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.