Om Tysklands finansminister får bestämma är det slut på subventioner till elbilar och laddhybrider från nästa år – ”allvarligt förtroendebrott”, rasar branschföreträdare.

ANNONS

I en intervju med Welt am Sonntag flaggar Tysklands finansminister Christian Lindner (FDP) för att inom kort avbryta subventionerna till elbilar och laddhybrider.

Redan nästa år kan bidragen dras in helt för miljöbilar i landet.

”Om det är upp till mig kommer inköpspremierna för till exempel elbilar och laddhybrider att avbrytas. Hittills har bilarna subventionerats med upp till 20 000 euro under sin livstid, även för toppinkomsttagare. Detta är för mycket. Vi kan spara miljarder som vi kan använda mer förnuftigt”, säger finansministern till tidningen.

Finansministern: ”Inte råd med missriktade subventioner”

”Vi har helt enkelt inte längre råd med missriktade subventioner”, resonerar Lindner.

Åtgärden syftar bland annat till att bromsa inflationen, enligt Christian Lindner som inte är den enda ministern som vill dra i nödbromsen för miljöbilar.

Även ekonomi- och klimatminister Robert Habeck, som företräder De gröna, vill skrota stödet till laddhybrider redan i slutet av det här året.

ANNONS
ANNONS

Tyska elbilsköpare får i dag bidrag på motsvarande antingen 80 000 eller 100 000 kronor vid elbilsköp, beroende på vad prislappen är på bilen.

Branschrepresentanter rasar mot den tyska regeringens aviserade stopp för subventioner av elbilar och laddhybrider.

Reinhard Zirpel, vice ordförande i Association of International Motor Vehicle Manufacturers (VDIK), sade i helgen att det allvarligt skulle skada förtroendet om subventionerna raskt upphör.

”Av goda skäl för att nå de nationella klimatmålen har regeringspartierna i koalitionsavtalet meddelat att inköpspremien för elbilar ska vidareutvecklas och fortsätta fram till 2025”, påminde Reinhard Zirpel, berättar Welt am Sonntag.

”Tillverkarna av elfordon och deras kunder förlitar sig på det. Ett abrupt avskaffande av elbilspremien skulle därför innebära ett allvarligt förtroendebrott”, tillade Zirpel och kräver att Tysklands regering omgående slutar dividera om att elbilsstödet ska avvecklas.

Läs även: Regeringen drar in din klimatbonus – ”behöver inte stödet” [Dagens PS]

Missa inte: Så får du bonus trots att din bil kostar mer än 700 000 kronor [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Per Bolund bakom tvärnit för förmånsbilar [Dagens PS]

Läs också: Ingen tusenlapp till bilister – ”enormt svek” [Dagens PS]

Läs vidare: Bidrag till elbilar redan slut – miljarder fattas [Dagens PS]

Läs även: Bonuspengarna redan slut – miljöbilsköpare kan bli utan [Dagens PS]