Dagens PS

Bidrag till elbilar redan slut - miljarder fattas

Finansminister Mikael Damberg kommer att behöva skjuta till mer pengar för att de som köper Tesla och andra elbilar ska få sina bidrag. Foto: Regeringen och Anna-Karin Rundén
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 18 jan. 2022Publicerad: 18 jan. 2022

Pengarna för klimatbonus till elbilar och laddhybrider är redan slut.
De 3,9 miljarderna kronorna i budgeten är redan tingade av bilar som ansökt om bidrag.
– Om riksdagen skjuter till pengar i vårändringsbudgeten så finns det en chans att vi inte behöver pausa utbetalningarna, säger Mats Einarsson, sakkunnig på Trafikverket, till Recharge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen och riksdagen har avsatt 3,9 miljarder kronor i klimatbonus under 2022 till de som köper elbilar och laddhybrider. Den som köper en elbil kan få 70 000 kronor i bidrag, och den som köper en laddhybrid får i genomsnitt 23 000 kronor.

Räcker inte ens halva året

Nu uppger Recharge att pengarna i budgeten redan är slut. De är tingade av bilar som sålts under 2021 och början av 2022. Utbetalningen av bonusen sker drygt sex månader efter att bilen registrerats. Och de 3,9 miljarderna i budgeten kommer inte ens räcka för halva året. Om politikerna inte skjuter till mer pengar blir den som köper en elbil nu utan bidrag.

– I juni kommer pengar i kassan att vara slut som det ser ut nu. Det är två månader tidigare än de tog slut förra året, säger Mats Einarsson, sakkunnig på Trafikverket, till Recharge.

Dubblering krävs

Nu står hoppet till att regeringen skjuter till mer pengar i vårbudgeten, och att riksdagen klubbar det utökade budgeten för klimatbonus. För att pengarna ska räcka måste budgeten dubbleras, enligt Transportstyrelsen.

60 000 sålda ifjol

Förra året såldes det 60 00 elbilar och 75 000 laddhybrider i Sverige. I år väntas försäljningen av elbilar öka, medan laddhybriderna minskar. Regeringen har föreslagit att elbilar dyrare än 700 000 kronor inte ska få bidrag, men förslaget har ännu inte införts.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS