Dagens PS

Bonuspengarna redan slut – miljöbilsköpare kan bli utan

Bonuspengarna redan slut - köpare kan bli utan i sommar
Rekordökningen av miljöbilar under 2021 gör att bonuspengarna för 2022 redan är intecknade.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 20 feb. 2022Publicerad: 20 feb. 2022

Bonuspengarna för miljöbilsköp är redan slut. De som köper bonusberättigad bil nu kan bli utan bonus i sommar – om inte regeringen skjuter till mer pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tjänstebilskonsulten Ynnors beräkningar som ger vid handen att det redan är slut på pengar i kassan för miljöbilsbonus. Teknikens Värld berättar att försäljningen av ladd- och hybridbilar har varit större än beräknat under 2021, och det drabbar årets bilköpare.

Reglerna för bonusutbetalning gör att bonus betalas ut 6,5 månader efter att bilen registrerats, så de bilar som såldes efter 15 juni i fjol får pengarna efter årsskiftet. Den kostnaden kommer alltså att ligga på årets budget, och med rekordförsäljningen förra året är 2022 års budget redan uppäten av förra årets bilköpare.

2022 års budget uppäten

 

Budgeten för 2022 ligger på 3,9 miljarder kronor. Vid årsskifter var skulden till miljöbilsköparna uppe i 3,75 miljarder, så om inte regeringen skjuter till mer pengar kommer i princip ingen som köper miljöbil 2022 att kunna få någon bonus utbetald.

“Om vi ska fortsätta betala ut klimatbonusar på det sättet som vi gjort nu behöver regeringen skjuta till mer pengar,” säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen till Dagens Nyheter.

Elbilar ökar allra mest

Bonus malus-systemet innebär att bilen ska ha varit påställd i minst sex månader för att ha rätt till utbetalning. Bilen får inte heller ha bytt ägare, avregistrerats eller modifierats under den tiden.

ANNONS

Marknaden för miljöbilar har vuxit explosionsartat i Sverige, 2021 stod laddbara bilar för 45 procent av nybilsförsäljningen. Renodlade elbilar ökar mest. Pengarna som avsätts till bonus ökar dock inte alls i samma takt.

Vad som händer 2022 vet ingen, det finns inga beslut om hur det blir med de framtida utbetalningarna, eller om regeringen kommer att skjuta till mer pengar.

Läs även: Elbilsförsäljningen upp 367 procent i januari 

Läs även: Stort tapp för tjänstebilar efter skattehöjningen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS