Finansminister Mikael Damberg (S) kallar det ett ”enormt svek” när riksdagen nu nobbar bilister en tusenlapp i kompensation för höga drivmedelspriser.

ANNONS

I förslaget skulle norrlänningar som kör bil kompenseras få 1 500 kronor och övriga bilister 1 000 kronor.

Tanken från regeringen var att bilister skulle få slanten som plåster på såren för de skenande bränslepriserna. Men sex partier (M, KD, SD, L, V och MP) går av olika skäl emot det och därmed faller förslaget i riksdagen.

”Det är ett dåligt och oseriöst ekonomiskt förslag att betala ut en tusenlapp precis innan valet. Det är ett också ett hån mot alla de som är beroende av bilen som vet att S-förslaget räcker till en knapp tank”, skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, berättar TT.

Finansminister Mikael Damberg anser att riksdagen nu sviker de hårt pressade bilisterna och han riktar mest kritik mot Sverigedemokraterna och menar att det är viktigare för Jimmie Åkesson att blidka M-ledaren Ulf Kristersson än att stötta trängda bilisterna.

Enligt TT skulle regeringens förslag kostat staten 4 miljarder kronor.

Moderaterna vill i stället att drivmedelsskatten sänks mer och att kraven i reduktionsplikten minskar.

ANNONS
ANNONS

Riksdagen har även, framgår det, bett EU-kommissionen och övriga EU-länder att tillåta att en lägre nivå en lägstanivån för bränsleskatten i Sverige, ett beslut som dock kan dra ut på tiden, enligt TT.

Läs även: Oljepriset väntas slå alla tiders rekord [Dagens PS]