Dagens PS

Så normaliserar sociala medier extremism

Sociala medier normaliserar högerextremism
Ständigt närvarande. Nu pekar en svensk doktorsavhandling på hur sociala medier legitimerar högerextremism och normaliserar den. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 maj 2025Publicerad: 28 maj 2025

Genom sociala medier har högerextremismen normaliserats. Konstaterandet kommer i ”Enjoying the fall”, en ny svensk doktorsavhandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom sociala medier har högerextremismen normaliserats. Algoritmerna bygger på att förstärka och gynna starka känslor och åsikter, och vi blir alla konsumenter av extrema åsikter.

Det menar Pasko Kisić-Merinos i sin doktorsavhandling, Enjoying the fall, vid Karlstads universitet.

Ett exempel är hur bilden av “invandraren”, framför allt manliga invandrare, av extremhögern ständigt kopplas till våld, brottslighet och hat mot personer som avviker från könsnormerna, skriver forskaren.

”Det påverkar kanske inte på ett uppenbart sätt dina åsikter eller hur du tänker, men det kan avsevärt påverka vad du tänker på, och på så sätt förändras konstruktionen och upplevelsen av vad som är normalt”, säger Pasko Kisić-Merinos.

Oväntade vinnarna: Mäktigast på sociala medier. Dagens PS

”Hittar hot mot vår identitet”

I avhandlingen är ontologisk säkerhet ett centralt begrepp. Det syftar på stabiliteten i de narrativ och berättelser som vi över tid skapar om oss själva och befäster genom sedvänjor, riter och ageranden.

Ontologisk osäkerhet syftar däremot på hot mot historien om oss själva och den egna gruppen, alltså mot identiteten, exempelvis för Sverige som nation.

Vi upplever alltså att de historier och identiteter som vi bär på som individer eller grupper riskerar att skadas. Som följd kan återskapandet och normaliseringen av fantasier i form av framställda berättelser och bilder av en storslagen gemensam historia även leda till exkludering på grund av till exempel rasism, kvinnohat, främlingsfientlighet och oundvikligen också våldsamma konflikter.

ANNONS
Många manifestationer mot högerextremism, men det är framför allt på sociala medier som den vinner mark och normaliseras, enligt ny avhandling. (Foto: Oscar Olsson/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

”Blir som underhållning”

I sin forskning argumenterar Pasko Kisić-Merinos för att sociala medier gynnar denna typ av retorik, vilket sätter högerextrema fantasier i centrum av debatten.

”Vi konsumerar politisk konflikt och högerextrem retorik som underhållning. Vi känner oss förfärade, självgoda eller arga. Men själva sättet som vi tar del av och delar de här känslofyllda upplevelserna och samtidigt stärker våra egna identiteter bidrar i högsta grad till att extremhögern normaliseras”, säger forskaren.

”Den processen är beroende av den här sortens vridna engagemang. Det är inbyggt i nyliberalismens sociala medier”.

”Extremhögern duktig på sociala medier”

”Under min forskning har jag insett det. Det handlar inte bara om att extremhögern är duktig på sociala medier, även om det stämmer, utan problemet ligger i själva kärnan av algoritmerna. De ska förstärka känslan av engagemang, och därmed också underhållningsvärdet, såväl som de strukturella incitamenten och villkoren i den nyliberala maskin som utgör deras grund”.

EU vill stoppa barn på sociala medier – kan bli tvingande lag. Dagens PS

Centralbanker börjar med sociala medier: “Cringe”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS