Dagens PS

Oro för många: Tomt på begravningen

Många är oroade över sin begravning
Begravning i kyrkan. Många svenskar oroar sig för att inga begravningsgäster ska komma, något som bekymrar en halv miljon i ny undersökning. (Foto: Gorm Kallestad/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 juli 2025Publicerad: 22 juli 2025

En halv miljon svenskar oroar sig för att ingen ska komma på deras begravning. Samtidigt säger var tredje att de har sörjt en kändis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att bli ihågkommen eller i andra riktningen, rädslan för att bli bortglömd, är något som många svenskar bär med sig i tankarna, enligt en ny undersökning Fonus låtit Sifo göra.

I undersökningen instämmer 6 procent i påståendet ”Jag oroar mig för att ingen kommer på min begravning”.

Skulle den andelen överföras på hela svenska folket skulle det handla om en halv miljon människor.

Mest oroliga är yngre svenskar. I gruppen 18-29 år är 9 procent oroliga över ovanstående, medan endast 3 procent i åldersspannet 50-84 år är det.

Halloween? Nej – död och godis på riktigt. Dagens PS

”Stark känsla som följer oss”

”Jag tror att längtan efter att bli sedd och ihågkommen som människa är en stark känsla som följer oss genom hela livet och som blir ännu mer kraftfull när vi närmar oss döden”, säger begravningsentreprenören Conny Sohlberg.

”Som begravningsentreprenör möter jag människor vars oro handlar just om detta och om vem som kommer att finnas där under begravningen”, tillägger han.

8 procent av de svarande tycker det är viktigt att det är många som kommer till deras begravning.

ANNONS

Den andelen är högst bland dem som är aktivt religiösa. Där är andelen 13 procent.

”Att tycka att antalet gäster på begravningen är viktigt behöver inte betyda att man önskar ett storslaget avsked. Det kan lika gärna handla om en önskan att ha lämnat spår, att ens liv haft betydelse för andra, och många gäster blir då ett kvitto på att man varit omtyckt”, menar Sohlberg.

Förre finansministern Kjell-Olof Feldt avled nyligen, ett exempel på när dödsfall berört många. En tredjedel av svenskarna har sörjt någon känd. (Foto: Anders Wiklund/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

En av tre har sörjt en känd svensk

”Samtidigt är det inte mängden människor på en begravning som avgör betydelsen av ett liv, utan de band som faktiskt har funnits under tiden man levt”, påpekar han.

Fonus levererar ytterligare en Sifo-undersökning relaterad till döden och den handlar om att nästan var tredje svarande känt sorg eller blivit ledsen när en offentlig person, en kändis eller liknande, dött.

”Ibland sörjer vi en känd person som om det vore någon i vår egen familj”, säger Conny Sohlberg.

Det här ångrar vi på dödsbädden. Dagens PS

Hög andel yngre kvinnor

ANNONS

32 procent säger att de känt sorg eller blivit ledsna när någon känd person dött. Även här är andelen högre bland yngre. I gruppen kvinnor 18-29 år uppger 42 procent att de gjort det.

”När en person dör som betytt mycket för många väcks ofta starka känslor. Själv blev jag oväntat berörd när Börje Salming dog, trots att jag aldrig har varit särskilt hockeyintresserad. Då kan det spela en viktig roll att få vara med och hedra personens liv, även när det gäller någon vi inte känt”, menar Conny Sohlberg.

”Här tror jag sociala medier har blivit en viktig plats för många att uttrycka sorg, visa respekt och knyta an till andra som känner likadant”, tillägger han.

Övervikt utmanar Sveriges krematorier. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS