Företag säljer vitaminer som lösning mot PMS och så kallad hormonell obalans. Nu riktas skarp kritik mot marknadsföringen.
Forskarna rasar mot vitaminer – tjänar miljoner på kvinnors oro


Mest läst i kategorin
Marknaden för kosttillskott riktade till kvinnor med mensrelaterade besvär har exploderat de senaste åren.
Produkterna påstås kunna lindra PMS, trötthet och mensvärk – ofta med formuleringar om ”hormonell obalans”.
Men begreppet är inte medicinskt. Enligt överläkaren Helena Kopp Kallner, lektor vid Karolinska institutet och specialist i gynekologi, saknas det helt vetenskapligt stöd för tillskottens effekt.
“Är det inte vetenskapligt bevisat så är det lite kvacksalveri”, säger hon till SVT.
Hon är en av flera experter inom kvinnovården som nu riktar skarp kritik mot trenden.
Kraftigt ökad försäljning
Branschen växer snabbt. Svenskarna köpte vitaminer och mineraler för över 3,7 miljarder kronor under 2024, enligt siffror från Svensk Egenvård.
Hos Apoteket har försäljningen av produkter som riktar sig mot hormonella besvär ökat med 34 procent på fyra år.
Företag som Holistic och Källa säljer både tillskott och självtester som påstås visa hormonstatus, detta trots att PMS inte beror på för höga eller låga nivåer av hormon. Det handlar snarare om hur hjärnan tar emot signaler, menar forskarna.
Senaste nytt
Rådgivning ifrågasätts
SVT:s reporter testade själv att kontakta Holistic för rådgivning. I samtalet beskrev företagets representant PMS och mensvärk som något onaturligt – ett påstående som avfärdas av Kopp Kallner.
“Har 75 procent av kvinnor PMS så är det sannolikt naturligt”, säger hon.
“Det är såklart problematiskt att man tjänar pengar på kvinnors oro och rädsla”, fortsätter hon.

Företagen försvarar sig
Holistic vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mejl till SVT att de inte ställer några medicinska diagnoser och att deras produkter ska ses som näringsstöd.
“PMS, smärtsam menstruation och andra cykelrelaterade symtom är mycket vanligt, men det betyder inte att det är ett naturligt eller optimalt tillstånd”, skriver Holistic.
Företaget Källa menar i sin tur att de inte säljer tillskott mot hormonell obalans. Detta trots att det bregreppet ofta förekommer i företagets reklam.
“Om ett inslag på sociala medier med en berättelse från en kund kan uppfattas som tveksamt i det avseendet så får vi åtgärda det”, skriver Källa i ett mejl.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Effekten – eller känslan?
Trots bristen på vetenskapligt stöd uppger många användare att tillskotten fungerar. Men enligt Kopp Kallner kan det förklaras av andra faktorer, till exempel placeboeffekter, förändringar i levnadsvanor eller att besvären varierar naturligt över tid.
“De studier som finns har inte kunnat visa att det har effekt”, säger hon.
Läs också: Kosttillskott – “Onödigt och ibland skadligt”. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.