Dagens PS

Europeisk sjukvård – primär måltavla för hackare

Carl-Oskar Bohlin Sophiahemmet
Till vänster: Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) presenterar Sveriges nya nationella cybersäkerhetsstrategi på en presskonferens i mars. Till höger: Sjukhuset Sophiahemmet som utsattes för en hackerattack 2024. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 juli 2025Publicerad: 21 juli 2025

Cyberattackerna mot Europas sjukvård ökar i alarmerande takt. Under 2023 drabbades sektorn av fler attacker än någon annan kritisk infrastruktur – med allvarliga konsekvenser för både ekonomi och patientsäkerhet. Trots det ligger investeringarna i cybersäkerhet fortsatt lågt, något experter menar gör sjukhusen till lätta måltavlor för kriminella.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har de senaste åren rapporterat många gånger om de ökande cyberattackerna mot sjukvården. Politico rapporterar att 2023 uppgick antalet cyberattacker mot sjukvården i EU till 309 stycken – och det är en siffra som stiger.

Läs även: Sjukvården utsätts för allt fler ransomwareattacker (Dagens PS)

Läs även: Vården hotad av cyberattacker: “Persondata lockar” (Dagens PS)

Det är också fler hackerattacker än mot någon annan kritisk sektor, skriver Politico. Snittkostnaden för en större attack ligger på 300 000 euro, motsvarande 3,3 miljoner kronor.

Person avled av förseningar

Och förutom den ekonomiska skadan så riskeras människors liv. En attack i Storbritannien förra sommaren mot King’s College Hospital skapade sådana förseningar att en patient hann avlida i väntan på provsvar, konstaterar en ny utredning.

“Utredningen av patientsäkerhetsincidenten identifierade ett antal bidragande faktorer som ledde till patientens död. Detta inkluderade en lång väntan på ett blodprovsresultat på grund av cyberattacken som påverkade patologitjänsterna vid den tidpunkten. Vi har träffat patientens familj och delat resultaten av säkerhetsutredningen med dem”, säger en talesperson för King’s College Hospital NHS Foundation Trust till BBC.

Attackerna har förstås också nått Sverige. Under 2024 utsattes exempelvis Sophiahemmet i centrala Stockholm för en omfattande cyberattack. Där lades patientdata ut för försäljning på darknet. Den pro-ryska hackergruppen Medusa låg bakom attacken.

Samtidigt som cyberkriminella inriktar sig allt mer på sjukvårdssektorn så investerar sektorn relativt lite i cybersäkerhet jämfört med andra branscher, visar forskning.

ANNONS

”Det är lätt att stjäla data, och det man stjäl kan man sälja till ett högt pris”, säger Christos Xenakis, professor vid institutionen för digitala system vid Pireus universitet, Grekland, till Politico.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Säljs på darknet

Han menar att attacker mot sjukhus är en “perfekt affärsplan” för skrupelfria hackare. Den vanligaste metoden är så kallade ransomware-attacker, där en lösensumma krävs för att återställa systemen.

“De uppnår två mål: Det ena är att få tag på informationen och sälja den, och det andra är att kryptera hela systemet, störa hela systemet och be om pengar”, säger Xenakis till Politico.

Stulen data kan säljas till brottslingar på darknet som använder den för att begå identitetsstöld, försäkringsbedrägerier eller utpressning.

En annan variant är attacker som går ut på att förstöra system, exempelvis från pro-ryska hacktivister som syftar till att störa hälso- och sjukvården, snarare än att göra vinst.

Professor Christos Xenakis varnar för att många sjukhus inte ens har något försvar alls mot hackerattacker. Han tror att sjukvården anser att cybersäkerhet ligger “utanför deras verksamhetsområde” och som en “lyx” snarare än ett nödvändighet.

”Utbildningen i teknikmedvetenhet är … extremt låg”, säger han.

Läs även: Ransomware brutalare än någonsin (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Cyberangreppen mot sjukvården ökar: “Moralisk gräns” (Realtid)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS