Första reflektionen? Att det lär handla om små doser. Nu ska myggor få medicin för att inte längre spridda malaria.
Därför ska myggorna få medicin


Mest läst i kategorin
Ett team från Harvard, det av Donald Trump bekämpade universitet som producerat fler Nobelpristagare än någon annan institution, har hittat ett par läkemedel som kan användas för myggor och i förlängningen mot malaria.
Utgångspunkten är tanken att ge myggor malariamediciner. Det ska göra att de blir av med sin infektion och inte längre sprider sjukdomen, menar forskarna.
Malariaparasiter dödar nästan 600 000 människor per år, framför allt barn, och parasiterna sprids av honmyggor när de dricker blod.
Lovande vaccin mot malaria kan stoppas – slut på pengar. Dagens PS
Ska bota myggen
Hittills har man gjort ansträngningar för att råda bot på situationen genom att döda myggor med insektsmedel. Nu är tanken att bota dem från malaria.
Läkemedlen forskarna från Harvard hittat kan framgångsrikt befria insekterna från malaria när medlen absorberas via deras ben.
Metoden är på långsiktigt att täcka sängnät med en läkemedelsmix. Att sova under sängnät har varit ett av de mest framgångsrika sätten att förebygga malaria, eftersom de malariaspridande myggorna jagar nattetid.
Man använder även vaccin för att skydda barn som bor i högriskområden för malaria.
Trump stoppar svenska Harvard-studenter. Dagens PS

Senaste nytt
Har blivit resistenta
Nät är både en fysisk barriär och innehåller i dag ofta insektsmedel som dödar myggorna som landar på dem.
Men myggor har blivit resistenta mot insektsmedel i många länder, vilket gör att kemikalierna inte längre dödar insekterna lika effektivt.
“Vi har inte försökt att direkt döda parasiter i myggan tidigare, eftersom vi bara dödat myggan”, säger forskaren Alexandra Probst från Harvard hos BBC, och konstaterar samtidigt att metoden ”inte längre är effektiv”.
Fann två effektiva läkemedel
Forskarna gick till aktion genom att göra DNA-analyser av malaria för att hitta möjliga svaga punkter i hur det infekterar myggor.
Man skapade ett stort register av potentiella läkemedel men kunde längs vägen begränsa det till en lista på 22 möjliga läkemedel.
Dessa testades och forskarna kunde då visa upp två mycket effektiva läkemedel, vilka dödade 100 procent av parasiterna.
Läkemedlen testades på material som liknar sängnät.
“Även om myggan överlever kontakten med sängnätet dödas parasiterna inuti och den överför därför fortfarande inte malaria”, berättar Alexandra Probst.
“Jag tycker att det här är en riktigt spännande metod, eftersom det är ett helt nytt sätt att rikta in sig på myggorna själva”.
Probst säger att malariaparasiten är mindre benägen att bli resistent mot läkemedlen.
Billigt och effektivt
Effekten av läkemedlen varar ett år på näten, vilket potentiellt gör det till ett billigt och långvarigt verkande alternativ till insektsmedel, menar forskarna.
Nu ska man göra nya försök i Etiopien för att att se om sängnäten mot malaria fungerar lika effektivt i fältstudier.
Forskarna menar att det kan ta minst sex år innan alla studier är slutförda och man kan slå fast fullt ut att metoden fungerar.
Visionen är att den dagen ha sängnät behandlade både med läkemedel mot malaria och insektsmedel. Om den ena metoden inte fungerar, hoppas man att den andra ska göra det.
Trump stoppar alla framtida bidrag till Harvard. Dagens PS
Vaccinskeptiker tar makten: “Mycket oroande”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.