Dagens PS

Lovande vaccin mot malaria kan stoppas – slut på pengar

Ett vaccin med potential att kunna utrota malaria skulle kunna godkännas redan nästa år om inte finansieringen för fortsatt forskning dras in.
Ett vaccin med potential att kunna utrota malaria skulle kunna godkännas redan nästa år om inte finansieringen för fortsatt forskning dras in. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 12 sep. 2022

Ett vaccin med potential att kunna utrota malaria skulle kunna godkännas redan nästa år om inte finansieringen för fortsatt forskning dras in.

ANNONS
ANNONS

Professor Adrian Hill, chef för Jenner Institute vid Oxford University, som även var med och skapade Astra Zenecas covid-19-vaccin, menar att de senaste testerna med malariavaccinet R21 varit glädjande och vaccinets skapare hoppas att det kan godkännas redan nästa år, det rapporterar The Guardian.

Experter menar att R21 är det bästa malariavaccinet hittills och det har redan visat sig vara 77 procent effektivt efter de första doserna. Resultat från tester i Burkina Faso visar att vaccinet bibehåller sin effekt efter en enda påfyllnadsdos.

Vädjar om att finansieringen inte avslutas

Men, när framgången med testerna av vaccinet R21 avslöjades sade Adrian Hill att det skulle vara olyckligt om Strobritannien minskade finansieringen som hjälpt till att göra vaccinet möjligt, just som forskarna är redo att kunna göra en verklig insats mot malaria. 

Han har vädjat till Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss om att inte slösa bort banbrytande brittisk innovation genom att stänga av finansieringen.

ANNONS

Senaste nytt

Om finansieringen minskas har fonden inte tillräckligt

Forskare hoppas att Världshälsoorganisationen ska godkänna vaccinet nästa år, förutsatt att en stor pågående studie inte visar på några oväntade problem. Adrian Hill varnar dock för att vaccinering av miljontals afrikanska barn kan bli en utmaning utan finansiering.

Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria, det organ som tillhandahåller mer än hälften av all finansiering för världens malariaprogram, har varnat för att om de inte får betydligt mer medel från givarländer som Storbritannien vid sin löfteskonferens nu i september, kommer de inte ha tillräckligt för att bekämpa de sjukdomar de kämpar emot.

ANNONS

Storbritannien en av fondens största givare

Storbritannien har ännu inte avslöjat vad de kommer lova, men fonden tros ha bett om 1,8 miljoner pund, cirka 22,8 miljoner kronor. Liz Truss har skissat på en strategi för bistånd till utlandet som präglas av en minskning av utgifterna och tillbakadragning av finansiering till multilaterala organisationer som Global Fund.

Storbritannien är fondens tredje största givare.

“Det är otroligt viktigt att den globala fonden finansieras ordentligt. Det de gör är helt fantastiskt, säger Adrian Hill till The Guardian.

Han tillägger att han hoppas att Storbritanniens nya premiärminister kommer inse vikten av att göra det som Storbritannien tidigare har gjort så bra.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Första vaccin mot malaria godkänns av WHO

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS