Hört något udda under skogspromenader på sistone? Ta det lugnt. Det är inte dig det är fel på. Det är bara träden som är törstiga.
Avslöjat: Så låter törstiga träd


Mest läst i kategorin
”Det susar i säven” är en klassisk barnbok av Kenneth Grahame. Nu kan den komma i en uppdaterad upplaga och handla om träd i stället.
Det är bara att läsa ”Ultrasonic acoustic emissions as indicators of tree drought stress in outdoor forest settings: Testing the concept using cut saplings” så förstår du varför.
Det handlar helt enkelt om törstiga träd. Träd som lider av torka ger nämligen ljud ifrån sig, ljud som kan fångas upp med mikrofoner, avslöjar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Dessa ljud kan avslöja permanenta skador och genom att lyssna på skogens viskningar hoppas forskarekunna utveckla ett nytt sätt att upptäcka vad man kallar ”klimatstress” hos träd.
Youtube-idén blev verklighet: “Prestigeuppdrag”. Dagens PS
Jämförs med blodproppar
Torka är en känd orsak till träds död och minskad tillväxt i europeiska skogar. I Sverige har minskad tillväxt i skogen under 2010-talet och framåt ofta kopplats till torkperioder.
En orsak till att träd inte återhämtar sig tros vara att vävnaden som leder vatten uppåt i träden fylls med luftbubblor. Tillståndet kallas embolism och jämförs med våra blodproppar.
Det forskare vid SLU nu kan visa är att mikrofoner kan användas för att upptäcka att träd drabbas av embolism.
När vattenpelaren i trädet brister och vattnet blir ånga, så kallad kavitation, uppstår ett svagt ljud som mikrofonerna kan fånga.
”Vår studie lägger grunden för att vi ska kunna utveckla en metod som gör det möjligt att studera när och varför träd drabbas av embolism under torka”, säger SLU-professorn Jonatan Klaminder.
Inte rädda för USA-tullar – “Begränsad påverkan på export”. Dagens PS

32 träd utanför Umeå
Hur man gjorde studien?
I närheten av forskningsstationen Svartberget utanför Umeå valde forskarna ut 32 träd i julgransstorlek men till hälften björk och till hälften tallar.
Träden sågades av och fick sedan vatten, kontrollgruppen som var hälften av träden vanligt vatten, resten vatten som behandlats för att försvaga bindningen mellan vattenmolekylerna.
Det gjorde att forskarna kunde framkalla luftbubblor i trädens vävnad och med hjälp av mikrofoner sedan lyssna efter ljuden när bubblorna bildades och mäta dess förmåga att ta upp vatten.
Alla träd lät men oklart varför
”Vi kunde se att träd där vi framkallat embolism gav ifrån sig ultraljud mer frekvent och tappade sin förmåga att ta upp vatten, säger Jonatan Klaminder.
”Men även våra kontrollträd gav i viss mån ifrån sig ultraljud vilket är intressant då vi inte riktigt vet varför”.
I sommar ska metoden testas på fler trädslag och även på vuxna träd med tjockare bark, för att förfina tekniken och bättre förstå ursprunget till trädens ultraljud.
På sikt kan metoden komma att användas som övervakningsmetod av torkstress i skogar, hoppas SLU-forskarna.
Så mycket nytta gör vildsvinen – för markägare. Dagens PS
Kronans uppgång slår mot Sveriges export. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.