Dagens PS

Lönen i jobbannonsen? En svår nöt för arbetsgivarna 

Arbetsgivarna
Att se lönen redan i jobbannonsen kan snart bli verklighet (Foto: Jessica Gow/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Snart kan vi få se lönen i jobbannonsen – något vi har EU:s nya lönetransparensdirektiv att tacka för. För arbetsgivarna kan de nya kraven dock komma att bli lite av en huvudvärk. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

EU:s lönetransparensdirektiv syftar till att bekämpa osakliga löneskillnader genom att öka öppenheten kring lönesättningen. 

Detta innebär bland annat att arbetsgivare måste informera de sökande om startlön eller lönespann för tjänsten som annonseras –  antingen i jobbannonsen eller före intervjun. 

Senast den 7 juni 2026 ska direktivet vara implementerat i svensk rätt. 

Förespråkare för lönetransparens menar att dessa lagar kan bidra till att minska lönegapet mellan könen och olika etniska grupper. I EU tjänar exempelvis män 13 procent mer än kvinnor – en siffra som varit oförändrad de senaste 10 åren. 

För arbetsgivare kan det här dock komma att bli en huvudvärk, rapporterar Chef.se

Medarbetarna vill veta 

Att prata öppet om löner är fortfarande känsligt i många företag. Till exempel visar en undersökning från Jobbland från i början av året att mindre än en tredjedel av företagsledare och rekryterare vill att lönen ska skrivas ut i platsannonser när de söker medarbetare. Anledningen till detta är att:

  • Motivationen att söka jobbet kan komma att handla bara om lön.
  • De vill inte dela med sig av information till sina konkurrenter.
  • De vill inte dela med sig av informationen med sina anställda.
  • De som söker jobbet gör anspråk på den högre delen av lönespannet.
  • De intresserade som vill ha en högre lön ansöker inte alls.

Samtidigt uppger en majoritet, 65 procent, av de som söker jobb att de vill ha löneinformation redan i annonsen.

ANNONS

Enligt en undersökning från SD Worx, vilken Chef.se skriver om, saknar över hälften (56 procent) tillräcklig insyn i sina ersättningspaket. Något som kan skapa frustration och minska lojaliteten.

”Anställda som förstår sin ersättning och dess värde känner en större trygghet och lojalitet”, säger Terese Hill, Portfolio Manager på SD Worx. 

Läs också: Vad döljer sig egentligen bakom arbetsgivarnas nya krav? Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Arbetsgivarnas utmaningar 

För arbetsgivare innebär detta stora utmaningar – eftersom just lönejämlikhet är en fortsatt stor utmaning för arbetsgivarna. 

Enligt SD Worx undersökning framkommer det att nästan hälften av de svenska arbetsgivarna (45 procent) saknar planer och strategier för att hantera löneojämlikhet, vilket kommer kräva stora förändringar. Utan en tydlig strategi riskerar nämligen arbetsgivarna att förlora förtroendet hos sina anställda. 

En tredjedel ser i sin tur ökad lönetransparens som en direkt utmaning.

”För att möta dagens krav på lönetransparens och rättvisa behöver arbetsgivare en genomtänkt ersättningsstrategi. Att kommunicera öppet om lön och förmåner stärker förtroendet bland medarbetarna”, säger Hill. 

Läs också: Glöm lönen – det här vill anställda ha på jobbet. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]