Dagens PS

Då kan vi få se lönen i jobbannonsen 

Att se lönen redan i jobbannonsen kan snart bli verklighet
Att se lönen redan i jobbannonsen kan snart bli verklighet (Foto: Jessica Gow/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Vermont blir den senaste i raden av amerikanska delstater att införa en lag som kräver att arbetsgivare listar löneintervall i jobbannonser. Men vad händer egentligen i Sverige?

ANNONS
ANNONS

Vermonts nya lag börjar gälla den 1 juli 2025, och är en del av en bredare trend i USA där lagstiftning om lönetransparans blir allt vanligare. 

Enligt CNBC är prognosen att cirka en tredjedel av alla amerikanska arbetstagare kommer att omfattas av dessa lagar senast 2025.

Så vad handlar det om? 

Lagarna kräver att arbetsgivare offentliggör löneintervall i jobbannonser eller gör dem tillgängliga vid olika stadier av anställningsprocessen. 

Syftet är att minska lönegapet mellan olika grupper och förbättra arbetstagares förhandlingsposition.

Vad händer i Sverige?

I Sverige finns ännu ingen lagstiftning som kräver att löneinformation måste anges i jobbannonser. Men ämnet är aktuellt och intresset för frågan växer. 

En undersökning från Jobbland.se visar att en majoritet av alla arbetssökande, särskilt kvinnor, föredrar att lönen specificeras direkt i jobbannonsen. 

ANNONS

Hela 57 procent av de tillfrågade vill se lönen i annonsen, medan 65 procent svarade att sannolikheten är större att de skulle söka ett jobb om lönen skulle vara angiven i platsannonsen. 

En sådan verklighet behöver dock inte vara alltför långt borta. 

ANNONS

Senaste nytt

Lönetransparensdirektivet i EU

Parallellt med utvecklingen i USA har EU antagit lönetransparensdirektivet som syftar till att bekämpa osakliga löneskillnader genom att öka öppenheten kring lönesättningen. 

Detta ska i praktiken innebära att arbetsgivare måste informera de sökande om startlön eller lönespann för tjänsten som annonseras –  antingen i jobbannonsen eller före intervjun. 

Senast den 7 juni 2026 ska direktivet vara implementerat i svensk rätt. 

Fördelar

Förespråkare för lönetransparens menar att dessa lagar kan bidra till att minska lönegapet mellan könen och olika etniska grupper. 

ANNONS

I EU tjänar exempelvis män 13 procent mer än kvinnor – en siffra som varit oförändrad de senaste 10 åren. 

I Colorado, den första amerikanska delstaten att införa en lag om lönetransparans, ökade de offentliga lönerna med cirka 3,6 procent efter att lagen trädde i kraft.

Läs också: 

Nu når chefslönerna oanade höjder. Dagens PS

Så mycket högre lön ger AI-kompetens. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS