Dagens PS

Bezos stämmer Nasa för att ha gynnat Musk

jeff bezos och elon musk
Jeff Bezos har lämnat in en stämningsansökan mot Nasa, för att ha gynnat Elon Musks rymdföretag SpaceX. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 17 aug. 2021

Rymdstriden mellan miljardärerna Jeff Bezos och Elon Musk har trappats upp ytterligare. Nu stämmer Bezos Nasa för att ha gynnat SpaceX i kampen om att få bygga rymdstyrelsens månlandare.

ANNONS
ANNONS

I april vann Elon Musk och hans rymdföretag SpaceX kampen om att få bygga Nasas framtida månlandare. Kontraktet är värt motsvarande 25 miljarder kronor.

Efter beslutet protesterade de andra företagen som budat, Blue Origin och försvarsjätten Dynetics. Blue Origin skrev i ett uttalande att kontraktet med SpaceX hotar hela den kommersiella rymdindustrin genom att bara låta ett företag få kontroll över näringskedjan.

Erbjöd att “överbrygga bristen på medel”

I juli erbjöd Jeff Bezos att hjälpa den amerikanska rymdstyrelsen med finanserna för att skriva kontrakt med två rymdföretag istället för ett. Av vissa sågs det som ett desperat försök att inte förlora rymdstriden med Musk.

Senaste nytt är att Bezos tillsammans med Blue Origin stämmer Nasa för att ha gynnat SpaceX i sitt val. Syftet med stämningen är enligt ansökan att, “återställa rättvisa förhållanden, skapa konkurrens och försäkra att USA får en säker återkomst till månen.”

Konkurrensen hårdnar 

Med månprogrammet Artemis planerar Nasa att landa människor på månen 2024, och när Musk fick frågan om schemat låter görbart skrev han på Twitter att de troligen kommer vara redo troligen ännu tidigare än så.

Konkurrensen mellan tech-miljardärerna Bezos och Musk är inte något nytt. Båda tävlar om posten som världens rikaste människa, där Musk nu leder, och i år har männen även konkurrerat om vem som skulle ta sig upp till rymden först.

ANNONS

I sommar tog Bezos sin första rymdresa, efter det att Richard Branson hann före.  

Läs hela artikeln på CNBC.

Läs mer: Miljardärernas rymdturism väcker stark kritik – Dagens PS

Läs mer: Världens 10 rikaste människor – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS