Dagens PS

Miljardärernas rymdturism väcker stark kritik

rymdturism
Richard Branson 11 juli efter den framgångsrika rymdresan. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 27 juli 2021Publicerad: 27 juli 2021

Nu har både Richard Branson och Jeff Bezos tagit sig upp i rymden med sina privata rymdföretag. Men miljardärernas rymdturism möts nu av stark kritik från olika håll i världen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rymdindustrin har successivt under de senaste åren gått från att drivas av statliga projekt till att drivas av den privata sektorn i form av rika affärsmän. Idag talas det redan om lyxhotell i rymden, för de som har råd med det.

Bråk om vem som hann först

Förra veckan flög Jeff Bezos upp i rymden, och efteråt tackade han sina Amazon-kunder. ”Jag vill tacka alla Amazon-anställda och alla Amazon-kunder för att ni betalade för detta”, sade han. 

Men Bezos är inte ensam om att ha flugit till rymden. Brittiska superentreprenören Richard Bransons Virgin Galatic var före honom och nådde en höjd av 80 000 kilometer med raketen, en höjd som Blue Origin inte tycker ska räknas då det är under den så kallade Kármán linjen. Blue Origin anser därför att man var först att flyga privata astronauter till rymden.

“Vansinniga pojkdrömmar”

Miljardärernas rymdtävling har dock på senare tid väckt enorm kritik från olika håll i världen.

I en debattartikel i DN skriver teknikhistorikern Nina Wormbs att det handlar om “vansinniga pojkdrömmar mitt i brinnande klimatkris.” Wormbs menar att miljardärernas rymdturism är löjeväckande och olämplig med tanke på den rådande klimatkrisen. “Denna sommar när skogarna brinner och människor dränks i skyfall, har två pojkdrömmar gått i uppfyllelse”, skriver hon.

En annan som kritiserat miljardärernas rymdkamp är nationalekonomen Robert Reich. “Är någon annan än jag orolig över att miljardärerna har en rymdkapplöpning samtidigt som det rapporteras rekord i värmeböljor runt om i världen?” skrev han på Twitter tidigare i juli. 

ANNONS

FN:s hårda kommentar 

David Beasley, chef för FN:s Världslivsmedelsprogram, twittrade följande i juni:

“Hej, Richard Branson, Elon Musk och Jeff Bezos, kul att ni tävlar om vem som kan ta sig till rymden först! MEN, jag skulle bli ännu gladare att se er samarbeta för att rädda de 41 miljoner människor som i år håller på att dö av hunger. Det krävs bara 6 miljarder. Det här kan vi lösa snabbt!”

Virgin Galactics försvar

Virgin Galactic har dock varit tydliga med att Bransons resa inte bara skedde på skoj, utan att man faktiskt använde rymdresan för att samla in data. Rymdfärdens syfte var delvis att undersöka huruvida det ens är möjligt att utföra vetenskaplig forskning på Virgin Galactics rymdskepp.   

Läs mer: Bransons och Bezos miljardärskamp om rymdresor – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS