Dagens PS

Jeff Bezos flög ut i rymden: "Bästa dagen"

Jeff Bezos rymden
Jeff Bezos lyfter mot rymden. (Foto: Blue Origin/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 20 juli 2021

Amazons grundare Jeff Bezos har varit ute i rymden. Med sig hade han sin bror Mark Bezos samt den yngsta och den äldsta astronauten någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klockan 15.00 tisdagen den 20 juli lyfte för första gången en rymdraket från Blue Origin med människor ombord. Raketen kallas New Shepard, och ombord finns bolagets grundare Jeff Bezos.

New Shepard är döpt efter Alan Shepard, den första amerikanen i rymden. Hans rymdfärd 1961 ska kopierades av Blue Origin under tisdagen och tog runt 11 minuter.

Bezos grundade Blue Origin år 2000 då att han velat åka till rymden sedan han var liten, och med pengarna han tjänat på Amazon har han byggt möjligheten åt sig själv.

“Bästa dagen någonsin”, sa han efter att ha landat igen efter sin rymdfärd.

Yngst och äldst med ombord 

De tre andra astronauterna är Jeffs bror Mark Bezos och Wally Funk, 82 år, som började träna till astronaut redan på 1960-taletc samt Oliver Daemen, 18, nederländsk miljonärsson som fått platsen av sin pappa som köpt den. 82-åringen blir den äldsta någonsin i rymden och 18-åringen den yngsta.

”Vi är redo. Vi kan flyga astronauter och göra det säkert”, sa Blue Origins vd Bob Smith på en presskonferens under söndagen.

Jeff Bezos mål är att göra rymdfärder till något som mer liknar kommersiella flygresor.

ANNONS

“Om vi ​​kan göra det kommer vi att bygga en väg till rymden för kommande generationer för att göra fantastiska saker där”, sa han i en intervju med CNN på måndagen.

Bråk med Branson 

Richard Bransons Virgin Galatic flög för nio dagar sedan till en höjd av 80 000 kilometer, vilket Blue Origin inte tycker riktigt räknas då det är under den så kallade Kármán linjen. Blue Origin anser därför att de är först att flyga privata astronauter till rymden.

CNBC har en utförlig artikel där en astrofysiker förklarar varför det bråkas om var någonstans gränsen går mellan rymden och jordens atmosfär och en annan med alla detaljer om Jeff Bezos rymdfärd.

Läs mer: Branson och Bezos miljardärskamp om rymdresor

Läs mer: Wally Funk, 82, ska med Jeff Bezos till rymden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS