Dagens PS

Elon Musk fick noll i lön förra året

Elon Musk Tesla
Elon Musk fick 0 dollar i lön förra året. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021

I fredags meddelade Tesla att vd Elon Musk fick 0 dollar i lön förra året. Men vd:n klarar sig nog ändå, som världens rikaste människa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elon Musk tog ut 23 760 dollar i lön 2019, bara för att det då var Kaliforniens minimilön. Men när Tesla under fredagen presenterade Musks lön under 2020 låg siffran på noll. 

Finanschefen Zachary Kirkhorns fick dock en ersättning på 46,6 miljoner dollar förra året, vilket innebär en ökning från 21,2 miljoner dollar 2019. 

Aldrig accepterat lön

“Han har aldrig accepterat att ta emot lön”, skriver företaget Tesla om saken. “Från och med maj 2019, på Mr. Musks begäran, har vi helt och hållet tagit bort hans grundlön.”

Däremot fick Musk under året optioner som nu är värda 22 miljarder dollar. Anledningen bakom lönen är att Musk enbart får lön om Tesla når ett visst tillväxtmål och börsvärde.

Ändå världens rikaste människa

Men Teslas vd är fortfarande en av världens rikaste människor, både på grund av Tesla och SpaceX. Tillgångarna på 195 miljarder dollar sätter honom strax före Jeff Bezos och Bernard Arnault på listan med världens absolut rikaste människor. För tillfället är Musk nämligen världens rikaste

Musks aktier i Tesla är värda 171,3 miljarder dollar. Men det faktum att han inte tar emot någon ersättning har lett till att han har lånat en del pengar, och enligt bolaget har 88 miljoner av Musks aktier ställts som säkerhet “för att säkra en personlig skuldsättning.”  

ANNONS

 Läs hela artikeln på CNN.

Läs mer: Världens 10 rikaste personer – Dagens PS

Läs mer: Tesla har tiodubblat sin vinst på ett år – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS