En västsvensk näringslivsprofil åtalas för att ha tvingat en barnflicka att jobba dygnet runt, och hade också kameraövervakning av henne. Åtalet gäller människoexploatering.

ANNONS

Den näringslivsprofil som i maj åtalas i tingsrätten har enligt åtalet exploaterat kvinnan, som kommer från Filippinerna, i flera års tid.

MISSA INTE: Regeringen kallar FI, Riksgälden och Riksbanken till krismöte om bankerna [Dagens PS]

Sökte tillstånd för kallskänka

Näringslivsprofilen ansökte i januari 2020 om arbetstillstånd för kvinnan, men enligt ansökan ska kvinnan jobba som kallskänka, och ha en lön på 23 800 kronor i månaden.

Under tiden mannen har kontakt med Migrationsverket har hans fru kontakt direkt med kvinnan via sms. Sms:en avslöjar en helt annan historia.

Barnflicka åt fyra barn

”Bry dig inte om lönen”, skriver frun enligt Arbetet. ”För du ska inte jobba på restaurangen.”

Den filippinska kvinnan fick i stället arbeta som barnflicka åt familjens fyra barn.

Hon var hela tiden övervakad.

ANNONS
ANNONS

Kameror i alla rum

I lägenheten fanns kameror i varje rum, kopplade till arbetsgivarnas mobiler, och på hennes nyckelknippa en airtag som lät dem övervaka varje steg hon tog.

En västsvensk näringslivsprofil åtalas för att ha tvingat en barnflicka att jobba dygnet runt, och hade också kameraövervakning av henne. Åtalet gäller människoexploatering.
Kvinnan övervakades av kameror i lägenhetens alla rum, inklusive hennes sovrum. Foto: TT

I förhör berättar kvinnan att hon inte ens fick ledigt på nätterna. Ett eller flera barn sov alltid i hennes rum.

Jobb dygnet runt

Under en period hade hon ansvar för ett nyfött och ett ettårigt barn dygnet runt, och har på dagarna tagit hand om hushållet och samtliga barn i familjen.

Hon fick till att börja med 4 500 kronor i månadslön utöver mat och husrum.

Kontrakt som au pair

Lönen höjdes till 6 000 kronor när fler barn tillkom, men de lediga dagar per månad hon haft drogs i stället in, rapporterar Arbetet.

Situationen avslöjades när en annan kvinna gick till polisen i april 2022. Anmälaren, som också är från Filippinerna, hade fått kontrakt att arbeta som au pair.

Tog passet

När kvinnan anlände till Sverige fick hon ett annat kontrakt, där det bland annat står att hon blir skyldig näringslivsprofilen och hans familj 20 000 kronor om hon lämnar anställningen innan tre år gått.

ANNONS
ANNONS

När kvinnan ville resa hem krävdes hon på mer pengar, enligt åtalet. Frun i familjen har också tagit hennes pass.

Nekar till brott

Både näringslivsprofilen och frun åtalas för människoexploatering av den första barnflickan. Kvinnan står också åtalad för exploatering av den andra barnflickan.

Båda nekar till brott.

Läs även: De granskar spelet bakom Allra: ”Shakespearianskt” [Dagens PS]

Läs även: Ikeas kvittomiss i USA – betalar ut jättesumma [Dagens PS]