Ikea åker på att betala hundratals miljoner kronor till kunder som fått uppgifter avslöjade. Kvittona från möbeljättens butiker avslöjade nämligen mer av kortnumret än de fem sista siffrorna.

ANNONS

När kunder på Ikea:s butiker i USA under perioden 18 oktober 2017 till 31 december 2019 handlade med kort skrevs mer än de fem sista siffrorna ut på kvittona.

Ikea betalar 250 miljoner

Den påstådda missen har nu landat i en stämningsansökan, en så kallad class-action lawsuit, och visar sig bli dyr för den svenska möbeljätten.

Ikea har nu gått med på att betala ut sammanlagt 250 miljoner kronor till drabbade kunder, uppger Expressen på lördagen.

Ikea förnekar fel

Tidningen citerar NBC Chicago, som kan berätta att möbeljätten ”kraftfullt förnekar” att man har gjort fel trots beslutet att betala ut jättesumman.

Det handlar inte om särskilt mycket pengar per kund, enligt den juristfirma som driver fallet får varje drabbat 300-600 kronor.

Advokaterna storvinnare

”Om du inte agerar kommer du inte att få någon utbetalning och du ger upp rätten att driva eller fortsätta driva anspråk mot Ikea eller någon annan svarande”, skriver man på hemsidan knuten till fallet med de avslöjade kortnumren.

Juristfirman själva tar hem högvinsten. Den allra största delen av kakan, 40 procent av pengarna, tillfaller advokaterna.

Expressen uppger att advokaternas avgifter uppgår till runt 102 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Bianca Ingrosso investerar i nytt inredningsmärke [Dagens PS]

Läs även: Facket stämmer Ikea – kräver skadestånd [Dagens PS]