Dagens PS

De granskar spelet bakom Allra: "Shakespearianskt"

Allra-skandalen
Anders Nyström och Thomas Sjöberg granskar den okända historien bakom Allra-skandalen. (Foto: Current Affairs Productions)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 mars 2023Publicerad: 18 mars 2023

Thomas Sjöberg och Anders Nyström är aktuella med den nya dokumentären ”En perfekt storm – den okända historien om Allra-skandalen”. Där presenterar de nya uppgifter om hur det gick till när pensionsbolaget kollapsade, och dess vd Alexander Ernstberger blev Sveriges mest kända finansskurk och dömdes till sex års fängelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Thomas Sjöberg och Anders Nyström presenterar uppgifter som kan sätta hela Allra-affären i ett nytt ljus – det rör sig enligt de undersökande journalisterna om en konspiration och ett “shakespearianskt drama”, som Thomas uttrycker det. Läs mer om det här!

“Vår utgångspunkt, vår premiss har varit att åklagaren och media har ju haft sin berättelse. Det vill säga att de är skyldiga, det har de sagt från dag ett. Vi har tittat på hur det kommer det sig. Vad är det för krafter som har samverkat?”, berättar Thomas.

Allra dömdes ut tidigt

Den dåvarande finansministern Magdalena Andersson (S), civilministern Ardalan Shekarabi (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och till och med statsministern Stefan Löfven (S) fanns bland de som dömde ut Allra tidigt, tillsammans med medielegender som Jan Guillou och Leif G.W. Persson. 

“De har alla varit otroligt pratglada när det gäller Allra och deras eventuella skuld. Och varit själva övertygade om skulden”, säger Anders Nyström som jämför med den uppmärksammade “snippa-domen” i nutid, där stark kritik riktas mot politiker som lagt sig i rättsprocessen och satt press på nämndemännen i tingsrätten.

“Det strider i alla fall mot idén om att den här maktbalansen mellan den politiska och den dömande makten ska vara helt åtskild”, säger han.

“Rubriker om att Allra mjölkat sina kunder på hundratals miljoner fäster sig hos landets politiska ledning. De får ju panik, när fler och fler tidningar ansluter sig och rapporterar om Allra”, säger Thomas Sjöberg.

Varför Allra? Vad gjorde er intresserade av fallet?

ANNONS

“Jag har haft Allra själv”, berättar Anders.

“Vi satt och diskuterade idéer och Thomas frågade om jag förlorat några pengar i Allra, och det har jag ju faktiskt inte”, säger Anders Nyström.

“Och det har ingen annan heller, av de fall som var ute i media”, fyller Thomas i.

“Ingen av ‘de blåsta Allra-kunderna’ som figurerade i media har förlorat några pengar, det kan vi visa i podcasten”, säger han.

Vår utgångspunkt, vår premiss har varit att åklagaren och media har ju haft sin berättelse. Det vill säga att de är skyldiga, det har de sagt från dag ett. Vi har tittat på hur det kommer det sig. Vad är det för krafter som har samverkat? Thomas Sjöberg

ANNONS

Senaste nytt

Monarker och porrkungar

De båda träffades första gången omkring 2013-2014, i samband med en dokumentärserie om “porrkungen” Berth Milton Jr:s uppgång och fall. Den heter “Den svenska synden” och finns att se på Viaplay.

Podcastserien de gör heter “Under Ytan”. Skiftet från video till ljud började i samband med podcastserien “Kungaskandalen”, som bygger på källmaterialet bakom den mycket uppmärksammade boken “Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken”, som Thomas Sjöberg var en av författarna till. 

ANNONS

När de sedan skulle göra en videodokumentär om Johanna Möller slog pandemin till, och de fick ställa om till att göra en podcast av materialet i stället. Och på den vägen är det, berättar de båda. De har också gjort serierna “Queen of Trash”, “Att väljas bort som förälder” och “Skammen”.

“Staten evig och långsint”

Förutom den nya Allra-podden lyfter de fram “Queen of Trash”, med Bella Nilsson och hennes företag “Think Pink” som mest representativt för den röda tråd de försöker hålla.

“Alltså ett rättssamhälle som slår till med full kraft. Och vilka konsekvenser det får. Nu blev ju han (Alexander Ernstberger, reds anm.) dömd, men Bella Nilsson är inte ens åtalad, fortfarande efter två och ett halvt år”, säger Anders.

“Staten är evig och långsint, enligt ett citat som vi bygger kring i Allra-podden”, fyller Thomas i.

Arbetet med Allra-podcasten har tagit dem åtta månader, och finansierats av de undersökande journalisterna själva, vilket är en ovanlig metod i branschen. Nu är förhoppningen att de ska kunna få tillbaka pengarna de satsat, genom att lyssnarna blir prenumeranter på deras egen tjänst  Under Ytan+.

“Så är det. Vi har inte full finansiering eller kostnadsteckning för vårt arbete. Men what the fuck? Någon måste göra det”, säger Thomas Sjöberg.

ANNONS

Thomas Sjöberg och Anders Nyström

Gör: Undersökande journalister och författare. 

Aktuella med: Den nya dokumentären ”En perfekt storm – den okända historien om Allra-skandalen”.

Detta har hänt inom Allra: 2017 polisanmäls det svenska pensionsbolaget Allra av pensionsmyndigheten. Ett halvår senare grips Allras vd Alexander Ernstberger, och åtalas tillsammans med flera medarbetare för grov ekonomisk brottslighet.

2020 frias de i tingsrätten.

Efter att domen överklagats fälls männen 2021 i Svea hovrätt. Allras vd Alexander Ernstberger döms till sex års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman. Två av de andra männen döms till fem års fängelse, och en fjärde man döms till fyra års fängelse.

 

Vill du läsa mer om spännande personligheter och entreprenörer? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Ny dokumentär: Allra sänktes av konspiration  

Läs även: Avsnitt 1: Den okända historien om Allra-skandalen  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS