Dagens PS

Kravet: Mer kött och helst svenskt

Vi vill ha mer svenskt kött
Kött från Gotland, eller någon annanstans i Sverige. En stor majoritet vill ha mer kött och framför allt mer svenskt kött, enligt två nya undersökningar. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 juni 2025Publicerad: 05 juni 2025

Fler vill ha mer kött och framför allt vill fler ha mer svenskt. 86 procent anser att svenskt kött är viktigt för vår livsmedelsförsörjning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att under en tidsföljd av några år fått se sig på defensiven är köttet tillbaka på allvar.

Svenskar har modererat sin förkänsla för alternativ och äter kött, tycker det är bra för hälsan och är nu i stället orolig för att köttet inte kommer att räcka.

”Debatten har länge varit polariserad, men nu ser vi något annat. Konsumenten har börjat se nyanserna. Man vill göra medvetna val, och för många är svenskt kött ett sådant”, säger Isabel Moretti, vd för Svenskt kött.

Svenskt kött presenterar nu två undersökningar. I den ena, genomförd av Novus, har 1 041 konsumenter i åldern 18-84 år intervjuats.

I den andra, som Ungdomsbarometern gjort, har 17 445 unga i Sverige, 15-24 år, svarat på frågor.

Svenskar vill ha svenskt kött – men får inte. Dagens PS

Endast 6 procent avstår

Enligt undersökningen äter 94 procent av de svarande kött och endast 6 procent av dem avstår helt.

Det är, även om debatten låtit annorlunda i perioder, siffror som i stort stått sig fyra decennier i Sverige. Andelen som helt avstår från kött har legat på cirka 6 procent i princip sedan 1970-talet.

ANNONS

Däremot har andelen som vill ha en mer varierad kosthållning även när det gäller protein, ökat över tid.

Isabel Moretti, vd för Svenskt kött, kan nöjt konstatera att konsumenterna kräver mer svenskt kött och är beredda att betala. (Foto: Pressbild Svenskt kött/Ewa Stackelberg)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Fler unga positiva

Siffrorna från Ungdomsbarometern visar att allt fler unga ser positivt på kött. För bara fyra år sedan tyckte 8 av 10 tjejer att det vore bra om färre åt kött. I dag är det bara 6 av 10 – och andelen som helt tar avstånd från påståendet har ökat kraftigt.

”Det är inte längre självklart att unga tar avstånd från kött. Tvärtom ser vi en ny generation som både ifrågasätter gamla sanningar och efterfrågar mat som är trygg, näringsrik och producerad i Sverige”, säger Isabel Moretti.

Maträtterna som går till jobbet. Dagens PS

Beredda betala för svenskt

Även här finns naturligtvis en gråskala. De enda alternativen är ju inte att äta eller inte äta kött, utan det handlar förstås även om i vilken omfattning och vilket kött man äter.

Där är dock attityderna entydiga. Majoriteten är beredd att betala mer för svenskt kött. I undersökningen hamnar mervärdet ”svenskt ursprung” i topp och är viktigare än både ”ekologiskt” och ”klimatsmart” för de flesta.

ANNONS

”Viktigt för Sverige”

86 procent av de svarande anser att svenskt kött är viktigt för Sveriges livsmedelsberedskap.

”När omvärlden skakar blir det svenska viktigare. Vi ser ett tydligt samband mellan oro i världen och viljan att säkra vår egen matförsörjning. Svenskt kött har en självklar roll i det”, säger Isabel Moretti som trycker på vikten av att öka den svenska köttproduktionen.

”Det är inte bara branschen som säger det längre. Nu är det konsumenten som höjer rösten: vi måste producera mer mat i Sverige och vi måste göra det nu”, avslutar Moretti.

Betydligt gladare bönder i Sverige: “Helt nytt tonläge”. Dagens PS

Köttjuvar kostar matbutikerna 3 miljarder varje år. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS