Tusentals svenska företag med sammanlagt 1,5 miljoner anställda kan pusta ut. Den justerade skattesatsen tas bort. Nu kan den höjda skatten i de så kallade 3:12 reglerna, som hotat företagandet, snart vara ett minne blott, menar regeringen.

ANNONS

I Sverige finns 450 000 företag med sammanlagt 470 000 delägare, som omfattas av 3:12 reglerna. Totalt har de berörda företagen 1,5 miljoner anställda om man räknar med dotterbolagen. Det framgår av SCB:s databas Frida.

Det rör sig om ägare i det som kallas för fåmansföretag, med en ägarandel på över 4 procent.

Reglerna ska förenklas, meddelade finansministern på en pressträff på måndagen:

”De här reglerna ska förbättras och förenklas så att fler entreprenörer kan starta och driva företag”, säger Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff på måndagen.

Reinfeldts regering

I alla aktiebolag är det viktigt att överföringar mellan ägare och bolag sker skattemässigt korrekt. Har man många ägare är det ännu viktigare. Men i bolag med få ägare är det klurigt att räkna ut hur man gör överföringar på det skattemässigt bästa sättet, eftersom löneinkomster beskattas högre än aktieutdelning och andra kapitalinkomster. Skatten för den sortens överföringar sänktes 2006 till 20 procent av Fredrik Reinfeldts (M) regering. Det är det regelpaketet som kallas för 3:12.

ANNONS
ANNONS

Men sedan Socialdemokraterna fick tillbaka regeringsmakten 2016 har det sett ut som att man tänkt höja skatten för företagen med få ägare igen. Det menar iallafall finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Så blir det inte nu.

3:12
den höjda skatten blir det inget med, menar regeringen. Bild: regeringen.se

Lättare att företaga

Det rapporterade Svenska Dagbladet på måndagen. Istället ska reglerna förändras så att det blir lättare för ägarna att göra rätt för sig.

Det kommer i ett tilläggsdirektiv till 3:12-reglerna, vilket ska fattas beslut om på torsdag då regeringen har sammanträde.

Ett nytt direktiv är att ta bort justerad skattesats.

”Under de senaste åren har Socialdemokraterna vid ett flertal tillfällen lyft de här frågorna om att höja kapitalinkomstskatten i 3:12-reglerna. Men det menar vi är fel väg att gå”, säger Svantesson enligt Svd.

Varför heter det 3:12?

  • 3:12-reglerna är bestämmelser om hur ägare till fåmansbolag som är verksamma i betydande omfattning i bolaget ska beskattas för utdelning och kapitalvinst i bolaget. Utdelning kan bara upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital. Över den ska utdelning beskattas som inkomst av tjänst, upp till ett takbelopp, över vilket utdelning beskattas som inkomst av kapital men till en högre skattesats.
  • Reglerna har funnits sedan den stora skattereformen 1990-91, då Sverige övergick till ett så kallat dualt skattesystem. Benämningen ”3:12” kommer av att regelverket fram till år 2000 fanns i 3:e kapitlet, 12:e paragrafen i dåvarande lagen om statlig inkomstskatt. Numera hittas reglerna i kapitel 56 och 57 i Inkomstskattelagen.
  • Källa: Företagarna

Läs mer om prognoser om 2023:

Det värsta kan vara över för USA [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Silverpriset ökar snabbare än guldpriset [Dagens PS]

Stigande priser är inte det värsta – oroa dig för motsatsen [Dagens PS]

Bankman tjänar 78 miljoner kronor per år [Dagens PS]

Likvidation för läkemedelsbolag värt 140 miljoner [Dagens PS]

Sverige i lågkonjunktur, säger KI [Dagens PS]