Oddsen för att världsekonomin drabbas av en recession sjunker kraftigt, visar en modell från storbanken JPMorgan Chase & Co.

ANNONS

Enligt företagets modell visar sju av nio tillgångsklasser från högkvalitativa obligationer till europeiska aktier nu mindre än 50 procent chans för en lågkonjunktur. Det är en stor omsvängning från oktober när en nedgång i praktiken sågs som en självklarhet på marknaderna, rapporterar Bloomberg.

Det betyder förstås inte att investerarna nu tror på någon boom – det amerikanska storindexet S&P 500 visar enligt modellen fortfarande att en recession inträffar med 73 procent sannolikhet. Men det är en bra bit bättre än i oktober, då det visade 98 procents sannolikhet för en recession.

Kina öppnar upp och gaspriserna rasar i Europa

Bloomberg skriver också att det är i linje med att fler satsar på en ”mjuk landning” för ekonomin, vilket fått börsen att stiga sedan nyåret.

”De flesta tillgångsklasser har stadigt prissatt lågkonjunkturriskerna nedåt med hjälp av Kinas återöppning, kollapsen i gaspriserna i Europa och en större än väntat inflationsnedväxling i USA. Marknaden förväntar sig en mycket lägre chans för recession än den gjorde i oktober”, säger JPMorgan-strategen Nikolaos Panigirtzoglou.

Europaindexet EuroStoxx visar faktiskt en ännu lägre sannolikhet för recession, 26 procent sannolikhet jämfört med oktobers 93 procent. JPMorgan beräknar måtten genom att jämföra topparna före lågkonjunkturen för olika klasser och deras dalar under den ekonomiska nedgången.

JPMorgan beräknar måtten genom att jämföra topparna före lågkonjunkturen för olika klasser och deras dalar under den ekonomiska nedgången, skriver Bloomberg.

Ekonomerna tror dock på recession

Marknaderna kan förstås göra en felbedömning, vilket också många ekonomer tror. Deras konsensusprognos har hoppat upp till 65 procent sannolikhet för recession från 50 procent i oktober, skriver Bloomberg. Det finns också andra signaler som pekar utför, som obligationsmarknaderna i USA där tremånadersräntan är högre än den tioåriga, vilket indikerar att investerarna satsar på en låg tillväxttakt framöver.

ANNONS
ANNONS

Men trots det kommer satsningarna på en ”mjuk landning” in på marknaden.

”Det är inte så att jag säger att tillväxten kommer att gå igenom taket, det enda jag kommer att säga är att det inte kommer att bli en Rocky Horror Show. Det finns helt enkelt en brist på negativa katalysatorer, en brist på nedåtriktade överraskningar, och därför är det enda sättet upp”, säger HSBC:s strateg Max Kettner till Bloomberg.

Läs även: Börsveckan köpstämplar aktie efter kursras [Dagens PS]